Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Hogan elismerte az öntözött területek növelésének a szükségességét

Hogan elismerte az öntözött területek növelésének a szükségességét

2014. 10. 03.

Az Európai Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a mai napon hallgatta meg Phil Hogan, mezőgazdasági ügyekért felelős biztos-jelöltet.
 
Az öntözött területek alacsony aránya a legjelentősebb gátja a magyar mezőgazdaság fejlődésének – jelentette ki Erdős Norbert. Ugyanis a klímaváltozás sajnálatos következményeként minden évben komoly szárazság sújtja a magyar gazdákat, pedig az öntözéshez szükséges vízmennyiség Magyarországon rendelkezésre áll. Számos más európai tagállam is, mint például Bulgária, Horvátország vagy Franciaország, küzd ezzel a problémával. Az öntözés fejlesztése szerintem elhatározás kérdése, melyet mind az Európai Unióban, mind Magyarországon sürgősen meg kell lépni – tette hozzá a képviselő.
 
Erdős Norbert rákérdezett a biztos-jelölt elkötelezettségére az öntözéssel kapcsolatban, továbbá választ kért Hogan-től, hogy milyen konkrét lépésekkel kívánja elősegíteni az új öntözőberendezések telepítésére vonatkozó vidékfejlesztési beruházások megvalósulását, és a vidékfejlesztési pénzeken felül milyen uniós forrásokat rendelne e célra.
 
Hogan legitim célkitűzésnek minősítette az öntözött területek növelésének a szükségességét. Megnyugtatta a képviselőket, hogy a tagállamoknak széles lehetőségeik vannak az öntözés fejlesztésére, vidékfejlesztési programjaikban akár jelentős uniós forrásokat is rendelhetnek erre a célra. A fejlesztéseket a víz-keretirányelvben szereplő előírásoknak megfelelően kell elvégezni, az a legfontosabb, hogy az adott terület vízháztartása egyensúlyban maradjon. Amennyiben van elegendő víz a területen, semmi akadálya nem lehet az öntözött területek növelésének – ismerte el a biztos-jelölt.
 
"Kifejezetten örülök, hogy Phil Hogan elismerte az öntözés fontosságát. Ez elengedhetetlen az európai mezőgazdasági termelékenység növeléséhez, amely a biztos-jelölt egyik legfontosabb célkitűzése." – emelte ki Erdős Norbert.