Hidvéghi Balázs az operatív rendőri együttműködésről szóló javaslat EP jelentéstevője

2022. 04. 20.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője felel azon javaslatért az Európai Parlamentben, amelynek célja, hogy ajánlások révén tegye hatékonyabbá a tagállamok rendőrségei közötti együttműködést.

Hidvéghi Balázs kiemelte: az ajánlás egy lépést jelent egy biztonságosabb Európa megteremtésében.  „A javaslat ajánlásokkal fogja segíteni a tagállamokat abban, hogy összehangolják a bűncselekmények határon átnyúló formáinak üldözése érdekében tett erőfeszítéseiket többek között az illegális bevándorlás, illetve az embercsempészet megelőzésében és felderítésében” – mondta el az EP-képviselő.

„Hiánypótló javaslatról van szó, ami nagyban elősegíti majd a tagállamok közötti rendőri együttműködést például olyan esetekben, amikor egy szökésben lévő bűnelkövetőt több tagállam területén keresztül kell üldözni, vagy amikor közös rendőri műveltekre van szükség. Kulcsfontosságú, hogy a jelenleg széttartó tagállami gyakorlatok összehangolásával biztosíthassuk azt, hogy egyetlen bűnelkövető se menekülhessen a felelősségre vonás alól csupán azáltal, hogy átlép egy másik tagállamba” – mondta el Hidvéghi.