Helyzetjelentések és javaslatok a CDI elnökségi ülésén

2020. 05. 20.

A koronavírus-járvány helyzetéről és a gazdaság helyreállításáról tárgyaltak a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő politikai szövetség, a Centrist Democrat International (CDI) szerdai tanácskozásán. Az ülésen felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök, a szervezet alelnöke. A tanácskozáson a KDNP-t Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a párt alelnöke és nemzetközi igazgatója képviselte.

A világ 73 országának 94 tagszervezetét magába foglaló CDI ülésén Orbán Viktor létfontosságú kérdésnek nevezte, hogy a gazdaság minél gyorsabban növekedési pályára álljon. A miniszterelnök a gazdaság újraindítása kapcsán elsődleges feladatként határozta meg a lehető legszélesebb körű munkahelyteremtési programok elindítását. Mindezt a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről elfogadott határozatban is rögzítették a résztvevők.

Hölvényi György KDNP-alelnök határozathoz benyújtott javaslataiban sürgette, hogy az Európai Unió nyújtson hathatós és látható humanitárius segítséget a pandémia áldozatai részére. A javaslat szerint a hatékonyság érdekében helyi döntéshozókkal, köztük az egyházakkal partnerségben kell cselekedni a legelesettebb helyzetben lévőkért. A segítséget vigyük el a leginkább rászorulók részére, és ne a bajt hozzuk Európába, hangsúlyozta alapelvként a javaslat.

A CDI által elfogadott határozatban a szervezet a második világháború óta kialakult legnagyobb válságnak minősíti a helyzetet, elismeri többek között az egészségügyi dolgozók és a rendvédelmi hatóságok áldozatvállalását a járvány leküzdése érdekében, támogatja a vakcina kifejlesztésére tett erőfeszítéseket, továbbá gazdaságvédelmi intézkedéseket fogalmaz meg a munkahelyteremtés és a nemzetközi kereskedelem érdekében.