Kül-és biztonságpolitika

Helyben kell választ adni a közel-keleti kihívásokra

Helyben kell választ adni a közel-keleti kihívásokra

2015. 10. 02.

A European Ideas Network (EIN) Intézet koppenhágai kétnapos konferenciájának fő témája a "Biztonság és politikai stabilitás". Hölvényi György európai néppárti EP-képviselő vezette a beszélgetést egyiptomi, francia és német szakértők részvételével, melyben az Arab Tavasz után kialakult új politikai helyzetről, illetve a szélsőséges iszlamista csoportok megerősödésének okairól értekeztek a résztvevők.
 
Hölvényi György felhívta a figyelmet a közel-keleti konfliktusok miatt Európa felé megindult páratlan migrációs nyomás okaira is. A gyorsuló népességnövekedés és a szegénység együttes hatása az instabilitás egyik legfontosabb kiváltó oka, és hasonló hirtelen lakosságnövekedésre lehet számítani a fejlődő világ népes országaiban, mint például Bangladesben és Nigériában is.
 
A néppárti képviselő szerint a demográfia mellett a vallási szélsőségek váratlanul gyors társadalmi térnyerése az instabilitás másik alapvető tényezője. A Közel-Keleten belül maga az iszlám világ is jelentős kihívásokkal néz szembe, hiszen a radikalizálódás veszélyt jelent az iszlám vallás hagyományos tanaira és értékrendjére is. „A közel-keleti régiót érintő kihívások megoldásában Európának helyben kell közreműködnie az adott országokkal, ellenkező esetben méretüknél fogva megoldhatatlan válsághelyzettel fognak szembesülni az adott társadalmak, és közvetetten Európa is" – mondta a képviselő.