Hírek

Hatékonyabb fellépést a radikalizálódás ellen!

2018. 07. 10.

Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tegnapi ülésén bemutatták az osztrák elnökség prioritásait. Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke felszólalásában elmondta: „A Radikalizálódás Tudatosító Hálózat munkája nagyon hasznos, de az még fontosabb, hogy az emberek megismerjék a radikalizálódás okait”.

„A radikalizálódás gyökere a szegénységben keresendő, és ma Európában mintegy 100 millió szegény él, ebből 7 millióan kisebbségi háttérrel rendelkeznek. Fontos, hogy a szegénységben élők számára a megélhetési feltételeket biztosító munkahelyeket kell teremteni. Az uniós források lehívására még három év áll rendelkezésünkre, s ezeket célirányosan kell felhasználni” – hangsúlyozta a néppárti politikus. Nagyon hasznos lenne egy átfogó szegénységellenes stratégia kidolgozása az osztrák elnökség alatt. A nyomornegyedekben élő második és harmadik generációs bevándorlók jelentős része elégedetlen Európában, így nagyobb a kockázata annak, hogy radikalizálódjanak, amit meg kell állítani.

Az alelnök továbbá kiemelte: „A kisebbségek védelme ugyan alapvető érték az Európai Unióban, ennek ellenére például a magyar kisebbségek anyanyelv és nemzeti szimbólum használatához való jogai csorbulnak Szlovákiában és Romániában. Végezetül Járóka megköszönte az elnökségnek, hogy elítélte a romák elleni előítéletből fakadó támadásokat Ukrajnában.