Környezetvédelem

Hatékony lépés a tisztább uniós környezetért

2014. 11. 25.

Napjainkban, az unióban a vásárláshoz használt nejlonszatyrok 90%-át egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben.
A jóváhagyott új európai szabályozás célja éppen ezért a túlzott és néha szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ennek érdekében a tagállamok kötelesek első lépesben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett. Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is, aminek 2018 végéig kell megvalósulnia. Korábbi tapasztalatok szerint a kívánt eredmény így is hatékonyan elérhető, mint például Írországban, ahol a szabály bevezetése után 5 hónappal a felhasznált zacskók száma a korábbi 10%-ra esett vissza.

A jogszabály azokra a nejlonszatyrokra vonatkozik, amiket a vásárló a bevásárló központ, a ruházati bolt, élelmiszer vagy bármilyen más üzlet pénztáránál kap. A tagállamok döntése szerint kivételt képezhetnek a szabályok alól a nagyon vékony szatyrok, melyekbe – többek közt – halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.

"Az új szabályok a nejlonhulladékok hatékony csökkentésén túl a környezettudatos vásárlói szokások kialakítását is ösztönözni fogják. Ezzel járulva hozzá egy tisztább, élhetőbb európai környezet kialakításához. A hosszú távú megoldás az európai fogyasztók kezében van!" – emelte ki Hölvényi György, a dosszié néppárti felelőse.

Háttér:
A jogszabálytervezet elfogadását intézményközi tárgyalások, ún. trialógusok előzték meg az Európai Parlament, a Miniszterek Tanácsa és az Európai Bizottság részvételével. A Parlament tárgyalódelegációjában az Európai Néppártot Hölvényi György képviselte.