Hírek

Hatékony digitális átalakulást!

2021. 04. 29.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén elfogadta a Digitális Európa program létrehozásáról szóló jogalkotási javaslatot, amelynek célja az innovatív technológiákra épülő ágazatok megfelelő pénzügyi támogatása. Tóth Edina fideszes EP-képviselő üdvözölte az új programot, amely hatékonyan elősegítheti a zöld megújulást és felgyorsíthatja a digitális átalakulást.

Tóth Edina plenáris felszólalásában rámutatott, hogy a digitális ágazat kulcsszerepet fog játszani a járvány utáni gazdasági helyreállításban, ezért a Digitális Európa program a helyreállítási terv egyik alapvető elemét képezi.

„A Digitális Európa program 7,6 milliárd eurós keretösszege a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetés részét képezi. A program öt területen nyújt majd finanszírozást projektek megvalósítására: a nagy teljesítményű számítástechnika, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság, a fejlett digitális készségek, valamint annak biztosítására, hogy a digitális technológiákat a gazdaság és a társadalom egészében, széles körben használják” – emelte ki a fideszes politikus.

A legfőbb cél a vállalkozások és a régiók közötti „digitális szakadék” csökkentése, az infrastruktúra és az innovatív szolgáltatások elérhetőségének és használatának biztosítása. „Külön üdvözlendő, hogy a Magyarország számára kiemelten fontos digitális kirekesztés elleni küzdelem fontos részét képezi a keretköltségvetésnek, hiszen a program hosszú távú továbbképzési lehetőséget biztosít” – zárta felszólalását Tóth Edina.