Hírek

Határozott igen a nők védelmére

2021. 11. 25.

„Magyarország az üres szavak, az egyszerű ratifikációk helyett a tettekben hisz” – emelte ki Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke, a „Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja és az isztambuli egyezmény megerősítésének jelenlegi állása” címet viselő csütörtök délelőtti plenáris vita során.

A képviselő szerint az Isztambuli Egyezmény megosztó, beemel olyan ideológiailag vezérelt elemeket, melyek egyszerűen elfogadhatatlanok a keresztény értékeket valló konzervatív közösségek számára. „Szimbolikusan nem tudja megteremteni az európai egységet, mivel nem konszenzusorientált megoldást nyújt, hanem ideológiai harcot teremt. Magyarország ezzel szemben a gyakorlatban tesz meg mindent a nők védelme és megsegítése érdekében” – mutatott rá Járóka.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az egyezmény nők védelmét szolgáló cikkejei, maradéktalanul érvényesülnek a magyar jogrendben. „2011 májusában ratifikáltuk az Európa Tanács nőkkel szembeni erőszak, és a kapcsolati erőszak elleni küzdelemről és azok megelőzéséről szóló egyezményének minden olyan rendelkezését, amelyek valóban a nőkről és a nőkért szólnak” – emelte ki a képviselő.

„Magyarország harcol a nők elleni erőszak visszaszorításáért! Nem a dokumentumokban hiszünk, hanem a tettekben” – zárta felszólalását Járóka Lívia.