Energiapolitika

Gyürk András az uniós Nabucco-biztossal találkozott

2008. 02. 28.

A politikus tájékoztatta az uniós megbízottat a Déli Áramlat-szerződés moszkvai aláírásával kapcsolatos fideszes álláspontról. Gyürk András kifejtette: a magyar kormányzat a nyilvánosság teljes kizárása mellett döntött a több száz milliárd forintos beruházásról. A szakpolitikus egyértelművé tette: a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar emberek életét akár évtizedekre befolyásoló szerződés részleteit a kormány 10 évre titkosította. A képviselő azon meggyőződésének adott hangot, miszerint a Déli Áramlat megvalósulása tovább erősíti Magyarország gáztól való függőségét, és a gázárak további emelkedéséhez vezet. Emellett semmiféle kézzel fogható előnyt nem jelent a magyar emberek számára – fejtette ki a képviselő.

Az uniós megbízott és a fideszes politikus egyetértett abban, hogy a Nabucco vezeték egyértelmű prioritást élvező kiemelt uniós projekt. Megbeszélésük során osztották egymás véleményét, miszerint a vezeték megépülése a fogyasztók számára az ellátás biztonságát és az árak csökkenését eredményezheti. Mindketten hangsúlyozták, hogy a Nabucco átlátható viszonyokat és nagyobb függetlenséget biztosít Magyarország számára az energiaellátás terén.