Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Gyurcsány az ellenfél oldalára állt

Gyurcsány az ellenfél oldalára állt

2008. 01. 28.

“Ezért az európai parlamenti képviselők felszólítják Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy hagyja abba a magyar érdekek sérelmével járó nyilatkozatait külföldön, ne beszéljen mást külföldön, mint amit itthon, és a nemzetközi sajtó (…) előtt is vonja vissza azt a nyilatkozatot, amelyet a davosi beszéd keretében tett” – szögezte le Szájer József európai parlamenti képviselő Glattfelder Bélával közösen tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus emlékezetett rá, a globális tőke találkozóhelyén, Davosban Gyurcsány Ferenc azt állította, hogy az agrárárak emelkedése következtében már nincs szükség az unió közös agrárpolitikáján belüli agrártámogatások olyan mértékére, mint ami a jelenlegi rendszer szerint van. Vagyis – tette hozzá – egy változtatásra tett javaslatot, ami szembe megy azzal, mint amit a kormány eddig mondott, de azzal a megállapodással is, amelyet a Fidesz az Európai Néppárttal kötött tavaly júliusban.

A davosi nyilatkozatok szembe mennek Magyarország nemzeti érdekeivel – jegyezte meg Szájer József, hozzátéve: az unióban jelenleg éles vita folyik a közös agrárpolitika felülvizsgálatával kapcsolatban. Kiemelte: ebben a vitában váratlanul jött ez a nyilatkozat, hiszen a frontok kialakultak már, és Magyarország mindig azon az oldalon állt, amely a jelenlegi közös agrárpolitika megőrzését tűzte ki célul.

A magyar gazdák nem jutnak hozzá 100 százalékos mértékben ezekhez az agrártámogatásokhoz, ezért az agrárpolitika 2013 utáni reformja esetén a gazdálkodók elesnének ettől a támogatástól, ha nemzeti finanszírozásra kerülne sor – mutatott rá az EP-képviselő, hozzátéve, hogy ebben az esetben Magyarországnak kellene kipótolnia a magyar mezőgazdaság versenyképességének biztosításához szükséges összegeket. Gyurcsány Ferenc Európai Unióban folytatott vitában az ellenfél oldalára állt, és gyengítette azt a pozíciót, amely ezen támogatások megőrzésére irányult – szögezte le.

Mint Szájer József fogalmazott, Gyurcsány mindezt azért tette, hogy jó színben tüntethesse fel magát a globális tőke és néhány európai kormány képviselője előtt, ezért felszólította a miniszterelnököt, hogy a róla alkotott megroggyant kép javítása érdekében ne tegyen olyan kijelentéseket a nemzetközi sajtó előtt, amelyek szembe mennek Magyarország érdekeivel.

Glattfelder Béla kifejtette: Magyarország egyértelműen abban érdekelt, hogy a közös agrárpolitikát ne változtassuk meg. Hozzátette: a csatlakozási alkunak nagyon fontos feltétele volt az, hogy az uniótól Magyarország – a magyar mezőgazdaság és a vidék – jelentős támogatásokat fog kapni. Most ez került kockára Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai miatt. Megjegyezte: eddig valahányszor megváltoztatták a közös agrárpolitikát, az ország mindig rosszul jött ki belőle.

2014-ben – és az azt követő hét évben – a közvetlen kifizetésekből (más néven terület alapú támogatásokból) 400 milliárd forint jutna évente Magyarországnak. Ez a tétje ennek a vitának – jegyezte meg.

Az angol álláspontot ismertetve kifejtette: ők azt szeretnék, hogy a tagállamok ne egy közös kalapból osszák vissza a pénzt a tagállami gazdáknak, hanem minden tagállam a saját gazdáinak fizessen. Ez azt jelentené, hogy Magyarországnak 400 milliárd forintot kellene 2014-től kifizetni a gazdáknak, ha meg akarnánk őrizni a nemzetközi versenyképességüket. Erre a magyar költségvetésnek nyilvánvalóan nincs kerete, így nemcsak a magyar gazdák járnának rosszul, hanem a magyar költségvetés, minden magyar polgár – mutatott rá.

Aláhúzta: az angoloknak nagyon kell egy olyan szereplő, akire rá tudnak mutatni, hogy az övékkel azonos álláspontot képvisel, még akkor is, ha ez saját érdekeivel ellentétes. Ez gyengítheti a magyar pozíciókat a franciák vezette tárgyalásokon – figyelmeztetett.

Glattfelder Béla aláhúzta: Gyurcsány Ferenc davosi kijelentése szakmailag megalapozatlan és diplomáciai szempontból sem védhető.

(www.fidesz.hu)