Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Gyökeresen át kell alakítani az európai uniós pályázatok feltételeit

2009. 01. 26.

Egy elmaradt régióban működő kisvállalkozás az Unió szándékai szerint akár 70 százalékos támogatást is kaphatna, de a nagyvállalatok támogatása is elérhetné az 50 százalékot. Sajtóhírek szerint a támogatás nálunk is emelkedik, de a legnagyobb mérték 45 százalék lesz, míg többször csak 35, esetenként pedig mindössze 25 százalékot tesz majd ki. Ez, tekintettel a magyar vállalkozások tőkehiányára, jó irányban tett, de bátortalan lépés, mivel messze elmaradt a lehetséges 70 -50 százaléktól. A kiemelt összegű támogatásra persze csak azt elmaradt térségek jogosultak, de a közép-magyarországi régiót kivéve az egész ország ide tartozik. A nagyobb támogatás hitelképesebbé tenné a vállalkozásokat, hiszen csökkentené a kockázatot, s erre a mai hitelezési nehézségek között igencsak szükség lenne.

A kisvállalkozások számára további akadályt jelent, hogy sok esetben a megpályázható összeg minimuma magas, például 20 millió forint, ami az adott fejlesztés céljára sok, s az önrészesedés magas volta miatt meg sem valósítható.

Az Unió egyébként ez év januárjától maga is könnyített a sokat kritizált, túlzottan bürokratikus szabályokon. Ezért például 40 százalékra emelkedett a felvehető előleg összege.

A 2010. évi európai költségvetés előadójaként nagyon fontosnak tartom, hogy a tagállamok minden évben felhasználják a nekik járó támogatásokat, sőt ezek keretét, a krízisre tekintettel, még növelni kellene. Ám olyan tételek emelése, amelyeket alacsonyabb szinten sem használtak fel, soha nem kapja meg a befizető országok támogatását. A pénzügyi válság megkövetelte gazdaságfejlesztésre Magyarországnak nincs saját forrása, egyedül az uniós támogatásokra számíthatunk. A maradéktalan és szabályszerű felhasználás elsőrendű nemzeti érdek. A kormánynak az eddig tervezetteknél határozottabb lépéseket kell tennie a feltételek javítása érdekében.