Gwendoline Delbos-Corfield alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára – levél Roberta Metsolának

Tisztelt Elnök asszony!

Gwendoline Delbos-Corfield képviselőtársunk a héten tartott Városok a jogállamiságért (Cities for the rule of law) c. brüsszeli konferencián példátlanul durva, botrányos kijelentésre ragadtatta magát Magyarország kapcsán. Sajtóbeszámolók szerint nem kevesebbet állított, minthogy „a magyar kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak”. Ld. előadásának vonatkozó szakaszát alább:

“Szeretnék kitérni a geopolitikai helyzetre, ahol ma Magyarország konkrét veszélyt jelent. Ez nem csak a politikai harcról szól. Nem értem, hogy az Európai Tanácsban a többi tagállam miért nem reagál. Ez egy konkrét veszély. Miért? Először is azért, mert van egy hely, Budapest, ahol az orosz befolyás továbbra is létezik. Itt persze nem a városvezetésről van szó. Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak.”

Az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos állásfoglalásaiban már eddig is számtalan példát láttunk az ideológiailag elfogult, a valósággal köszönőviszonyban sem lévő rágalmakra és hazugságokra. Ugyanakkor mindeddig példátlan és a politika játékszabályain messze túlmutató diplomáciai és biztonságpolitikai botrány egy NATO- és EU-tagországról nyilvános eseményen azt a rágalmat, hazugságot állítani, hogy az egy háborút folytató ország számára szivárogtat. Ennél gyalázatosabb vérvád nem fogalmazható meg a közéletben. Tovább súlyosbítja az esetet, hogy a konferencia másnapján az érintett maga volt kénytelen elismerni, hogy valótlan kijelentést tett.

Természetesen lehet azt a látszatot kelteni, mintha a képviselő asszony és a mi közöttünk fennálló politikai nézetkülönbség miatt fordulnánk Önhöz, azonban a fenti eset egy olyan kirívóan otromba rágalom és a politikai dilettantizmus olyan eklatáns példája, amely nem maradhat következmények nélkül. Az Európai Parlament többé nem lehet egy következmények nélküli intézmény!

Tekintettel arra, hogy Delbos-Corfield asszony fenti botrányos kijelentésével nyilvánvalóan méltatlanná és alkalmatlanná vált az EP magyarországi jelentéstevői posztjára, kezdeményezzük a képviselő azonnali hatállyal történő leváltását a tisztségről. Felkérjük Elnök asszonyt, hogy tegye meg a szükséges lépéseket Delbos-Corfield képviselő asszony magyarországi jelentéstevői pozícióból történő haladéktalan leváltása érdekében.

Brüsszel, 2023. február 9.

Üdvözlettel:

Gál Kinga

a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának elnöke

Deutsch Tamás

a Fidesz Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának vezetője