Kül-és biztonságpolitika

Globális szinten kell a kiberbiztonsági kérdéseket kezelni

2012. 11. 21.

"A kibertámadások globális jellegűek, a hatékony védekezésnek is globálisnak kell lennie. Szoros együttműködésre van szükség az uniós intézmények, a tagországok, a NATO, a nemzetközi szereplők, a polgári és katonai védelmi erők között. Az államoknak szüksége van a magánszektorban felhalmozódó tudásra is, legyen szó akár internetbiztonsági cégekről, szoftverfejlesztőkről, hardverkészítőkről, online-rendszerek üzemeltetőiről" – mutatott rá a néppárti politikus, a Biztonság- és Védelempolitikai albizottság magyar tagja.

"A nemzetközi szervezett bűnözés viharos gyorsasággal helyezi át működését a kibertérbe, sokszor olyan szakértőket alkalmazva, akik katonai szervezetekben vagy titkos szolgálatok kötelékében tettek szert speciális képességre. Például az orosz és oroszajkú kiberbűnözés figyelemreméltó vonása az, hogy a hálózatot sok esetben egykori KGB-tisztek irányítják és látják el olyan információkkal, amelyeket eredményesen lehet felhasználni zsarolásra vagy nyomásgyakorlásra" – hívta fel a figyelmet Hankiss Ágnes.