Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Gazdapárti marad az új Mezőgazdasági Bizottság

Gazdapárti marad az új Mezőgazdasági Bizottság

2014. 07. 08.

Erdős Norbert rámutatott: Siekierski a Közös Agrárpolitika reformja során nyíltan kiállt az agrártámogatások fenntartása mellett. Szorgalmazta továbbá az egységes területalapú támogatási rendszer, a SAPS folytatását. „Ez a rendszer bevált az új tagállamokban, így Magyarországon is” – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.
 
A lengyel elnök szívügye a Krakkóban évente megrendezett "kisgazdálkodó" (small farmer) konferencia. „Siekierski kiemelt célnak tekinti a kis- és közepes gazdaságok támogatását, amely összhangban áll a családi gazdaságok megerősítését célzó magyar érdekekkel” – mutatott rá Erdős Norbert.
 
„Jelentős siker, hogy a magyar érdekekhez hasonló nézeteket valló elnököt a Mezőgazdasági Bizottság egyhangúlag szavazta meg” – emelte ki a néppárti politikus.
 
A négy alelnöki helyre francia, lengyel, spanyol és román képviselő került. Ők olyan tagállamokból érkeztek, melyek számára a mezőgazdaság és az uniós támogatások kiemelten fontosak. „Külön öröm számomra, hogy a bizottság elnökségében az új tagállamokból érkező képviselők aránya három a kettőhöz a régi tagállamokhoz képest. Remélem, hogy ez a közép- és kelet-európai tagállamok érdekeinek a hatékonyabb érvényesítését eredményezi majd” – mondta el Erdős Norbert.
 
A fentieken túl a két legnagyobb parlamenti frakció – a néppárti és a szocialista – álláspontját is gazdapárti képviselők, a bajor Albert Dess és az olasz Paolo de Castro fogják össze a jövőben. „A gazdák sokat köszönhetnek nekik, hiszen ők kiemelt szerepet játszottak abban, hogy a magyar érdekekkel összhangban álló uniós agrárpolitikánk lesz a következő hét évben” – mutatott rá a fideszes EP- képviselő.