Frontex: Több pénzt várunk el a külső határvédelem költségeire!

2019. 04. 17.

Ma szavazta meg az Európai Parlament az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) megerősítéséről szóló rendelet tervezetét. „Ha megfelelően ültetik gyakorlatba a most elfogadott szabályozást, az bizonyos mértékű segítséget fog jelenteni az Unió külső határainak védelmében. Ám valójában arra lenne a legnagyobb szükség, hogy az Unió jelentősebb pénzügyi támogatást biztosítson a külső határt hatékonyan védő tagállamok, így Magyarország határvédelmi költségeire” – hívta fel a figyelmet Gál Kinga fideszes EP-képviselő.

A magyar kormány elsődleges célkitűzése mindig is a határvédelem erősítése volt. Uniós szinten szükséges a határvédelmi erőfeszítések növelése, azonban önmagában a Frontex kapacitásbővítése nem fogja elérni a kívánt célt. Gál Kinga rámutatott: „Oroszlánrészt vállaltunk a külső határok védelméből: kerítést építettünk, továbbá háromezer határvadászt képeztünk ki és állítottunk szolgálatba. Így védtük Európát, ám ehhez eddig semmilyen uniós támogatást nem kaptunk. Ezért azt várjuk el az Uniótól, hogy térítse meg a külső határvédelemre fordított kiadásainkat!”.