Hírek

Frissítenünk kell az uniós romastratégiát!

2023. 09. 22.

Az Európai Parlament Foglalkoztatási és Szociális Ügyek Bizottsága (EMPL) eheti ülésén meghallgatást tartott a telepeken élő romák társadalmi és munkaerő-piaci integrációja – bevált gyakorlatok és tanulságok a tagállamokból címmel. Járóka Lívia fideszes képviselő felszólalásában felhívta Brüsszel figyelmét az uniós roma politika lemaradására, kiemelte Magyarország jó gyakorlatait és felhívta Brüsszelt a roma keretstratégia frissítésére.

“Egyre több beszámoló bizonyítja, hogy milyen keveset értünk el az elmúlt tíz évben. Látnunk kell a tagállamok eredményei közötti különbségeket, az uniós forrásokat megfelelően kell felhasználnunk, együtt foglalkozva az oktatással, életkörülmények, egészségügy és munkakörülmények javításával” – emelte ki a politikus. „Projektek terén ma is ott tartunk, amit tíz évvel ezelőtt vártunk az EU-tól, a Bizottságnak és az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének sokkal komolyabban kell foglalkoznia a tagállami gyakorlatok nyomon követésével. Mindeközben az Uniós a roma stratégiát új szintre kell emelnünk” – hangsúlyozta Járóka.

„Elfogadhatatlan, hogy olyan tagállamok, mint Magyarország, mely jó eredményeket ért el, nem kap támogatást az EU-tól. Az óvodai nevelés 3 éves kortól kötelezővé tételének, most öt évvel a bevezetés után már egyértelműen látjuk az eredményét, segítjük a családokat adókedvezményekkel, népszerű a CSOK és a babaváró hitelek. Az EU nem ismeri fel időben ezeket a jó gyakorlatokat, projektek támogatása befagyott, aminek következtében nem éreztetik teljes hatásukat. Ezért fontos, hogy az EU ne vegyen el pénzt a sikeres projektekből, hiszen ha ezek leállnak, újabb tíz évet veszítünk. A jelenlegi helyzetre jobban reagáló uniós roma keretstratégiára és az uniós projektek megvalósításához uniós támogatásra van szükség” – zárta gondolatait Járóka.