Oktatás és kultúra

Főszerepben a kultúra és az oktatás

Főszerepben a kultúra és az oktatás

2011. 05. 16.

A “Mozgásban az ifjúság”; a “Korai oktatás”; “Az EU külső fellépésének kulturális dimenziói” és “A kulturális és kreatív iparágakban rejlő potenciál felszabadításáról” című jelentések kerültek európai parlamenti múlt heti plenáris ülésén megvitatásra és szavazásra.

A „Mozgásban az ifjúság” című jelentés a mobilitásra és az oktatásra jutó uniós befektetések növelését célozza. A dokumentum felszólítja az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy fordítsanak különös figyelmet a fiatalok egyes, kevesebb lehetőséggel rendelkező csoportjaira, hogy újra bekerülhessenek az oktatás vérkeringésébe. A „Korai oktatás” elnevezésű jelentés megállapítja, hogy bár nincs a tagállamokra vonatkozó egyetemes megközelítés a kora gyermekkori oktatás és nevelés elsajátítására, az EP azonban ösztönözni kívánja a tagállamokat, hogy támogassák a kora gyermekkori oktatás és nevelés programjainak elindítását és a minőségi oktatást.

„Az EU külső fellépésének kulturális dimenziói” című állásfoglalási indítvány szerint a kultúrát az EU valamennyi külső politikájában figyelembe kell venni. Az Európai Parlament aggodalmának adott hangot az EU külső kulturális politikáinak és projektjeinek elaprózódása miatt, ami szerinte akadályozza a kulturális erőforrások és költségvetés stratégia szerinti, hatékony felhasználását, és egy, a kultúrára vonatkozó, látható közös uniós stratégia kialakulását. A cél, hogy az Európai Külügyi Szolgálat tevékenységében is ösztönözze a kulturális szempontok stratégiai kiaknázását.

„A kulturális és kreatív iparágakban rejlő potenciál felszabadításáról” című jelentés szorgalmazza a kulturális és kreatív iparágak azonosításának szükségességét és hatásainak elemzését. Emellett a Bizottságot ösztönzi a kulturális és kreatív iparágak interneten történő növekedésének, a digitalizáció által nyújtotta lehetőségek kihasználásának elősegítésére. Az Európai Parlament emellett megerősítette, hogy 2014-ben kivételesen egy nem EU tagállam fővárosa, a boszniai Szarajevó legyen Európa kulturális fővárosa.