Költségvetés, gazdaság- és foglalkoztatáspolitika

Fiatalok az uniós költségvetés fókuszában

Fiatalok az uniós költségvetés fókuszában

2010. 05. 06.

Noha az európai fiatalok nem kifejezetten érdeklődnek az Európai Unió intézményei iránt, az EU egyre több programot indít számukra. A 2011-es uniós költségvetésben például mintegy két milliárd eurót tervez a Bizottság közvetlenül ifjúsági programokra fordítani. Surján László európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a 2010. évi költségvetés végrehajtásának ellenőrzése kapcsán rámutatott arra, hogy számos más forrásból is részesednek Európa fiataljai.

A megbeszélésen Sidonia Jedrzejewska a 2011-es költségvetés előadója felhívta a figyelmet arra, hogy az ifjúsági programok nagyon költséghatékonyak, hiszen viszonylag kis pénzzel sok jó célt lehet szolgálni. Az ifjúsági programok számára a következő évtized különösen ígéretesnek tűnik, hiszen az Európai Unió formálódó, következő tízéves gazdasági stratégiája (EU2020) is  befektetésnek tekinti  az ifjúságra fordított összegeket.

Az Erasmus, a Leonardo da Vinci és a Marie Curie nevekkel fémjelzett uniós programok  már most is kiváló lehetőségeket biztosítanak a diákoknak, fiatal köztisztviselőknek  és kutatóknak, hogy az egyes tagállamokban megszerzett tudásukat más uniós országokban gyarapítsák, illetve szakmai tapasztalatot szerezzenek. A mobilitás azonban nemcsak a képzési területen jelentős, de a foglalkoztatásban is. Napjainkban, amikor Európa ifjúságának 20 százaléka munkanélküli,  az ideiglenes külföldi munkavállalás sokat segíthet a gondok megoldásában.

Nagy sikere van a Fiatalok Lendületben programnak, mely a nem formális tanulás körében nyújt támogatásokat.  Magyarországon is jó lehetőség a fiatal gazdák számára  szolgáló, vissza nem térítendő támogatások rendszere. Surján László kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerint az ifjúsági civil szervezeteknek közvetlenül nyújtott támogatásokat is jobban ki lehetne használni.