Hírek

Fel kell lépni a romákat ért atrocitások ellen!

2019. 05. 09.

Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke a romákat ért erőszakos atrocitások miatt kialakult válsághelyzet kapcsán ma nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, Klaus Iohannis román államelnökhöz, valamint Viorica Dancila román miniszterelnökhöz. Az Európai Tanács informális találkozójára Nagyszebenbe érkező politikusoktól azonnali beavatkozást sürgetett a közelmúltban Európa-szerte megkezdett erőszakos kilakoltatások miatt. 

Az EP alelnöke ma délben nyitóbeszédet mondott az Európa-nap budapesti rendezvényén, melyben kitért a belgiumi Charleroi-ban megtörtént,  Marosvásárhelyen pedig május 25-ére tervezett kilakoltatásokra. Kérte a jelenlévő diplomatákat, hogy az uniós források jobb felhasználásával a tagállamok kezdjék el a 16 millió európai roma és közel 100 millió nem roma deprivált integrálását. „Komplex integrációs programok állnak rendelkezésre, melyeket lehetne használni a Balkánon és Afrikában, ezáltal csökkentve az illegális migrációt, valamint elősegítve a valóban menedékre jogosultak integrációját, akik hosszabb-rövidebb ideig Európában vészelik át a háború borzalmait” – mutatott rá Járóka Lívia. 

A fideszes EP-képviselő hangsúlyozta: „A tagállamokban rendelkezésre állnak a források, a tudás, az infrastruktúra és a politikai elkötelezettség is. Közös felelősségünk, hogy a legszegényebbek bevonásával azonnal elkezdődjön az európai szegények tiszta ivóvízhez, megfelelő munkalehetőségekhez, lakhatáshoz és egészségügyhöz juttatása”. Kiemelte ezek mellett, hogy az Európai Parlamentnek konkrét, azonnali javaslatai vannak a helyzet felszámolására Európa-szerte, melyeket a Bizottság elnökének írásos javaslatként már el is juttatott.