Hírek

Európának végre fel kéne vennie a kesztyűt a globális versenyben

2023. 11. 28.

Az Európai Parlament Gazdasági és Monetáris Bizottsága hétfői ülésén a belső piacért felelős uniós biztos, Thierry Breton jelenlétében vitatta meg az amerikai inflációcsökkentési törvényre (IRA) adott uniós válaszok hatékonyságát. Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában kiemelte: „Az EU válasza fél évet késett, és nem mutatott kellő erőt sem. Pedig a verseny még soha nem volt ilyen kiélezett a globális piacon. Ezért is kulcsfontosságú, hogy megtaláljuk az amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) és a kínai túltermelés ellenszerét.”

A magyar képviselő szerint fontos gesztus volt a biztos látogatása Kínában: „Észnél kell lenni, de a kínaiakkal tárgyalni kell. Kína nélkül nincs zöld átállás sem.” – hangsúlyozta. Válaszában a biztos egyetértett, hogy Pekinget le kell ültetni a tárgyalóasztalhoz: „Kína riválisunk, de az egyik legnagyobb gazdasági és kereskedelmi partnerünk is egyben. Ezért nem kérdés, tárgyalnunk kell. Kapcsolatainknak pedig a kölcsönös tiszteleten kell alapulnia.” A biztos azt is elmondta, hogy előremutató megbeszéléseket folytattak például az elektromos járművek, a túltermelés és az értékláncok zökkenőmentes működése kapcsán.

Győri Enikő végül felhívta a biztos figyelmét, hogy az állami támogatási szabályok lazítása egyenlőtlen esélyeket teremthet a tagállamok között. Az uniós országok különböző pénzügyi mozgástérrel rendelkeznek, amit tovább súlyosbít, hogy az uniós forrásokhoz sem egyformán jutnak hozzá: „Vannak olyan tagállamok, mint Magyarország, amelyek még egy centet sem kaptak a helyreállítási pénzekből, ami rontja a versenyképességüket és hátrányba taszítja őket. Ez ugyanakkor egész Európát is gyengíti.”

Háttér: Az amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA, Inflation Reduction Act) 2023. január elsején lépett hatályba. Az IRA 369 milliárd dollárt költ majd 2031-ig, hogy szubvenciók, adókedvezmények és állami beruházások által radikálisan növelje a szén-dioxid-mentesítés ütemét az Egyesült Államokban. Ez hatalmas löketet ad a beruházásoknak, és mivel az adókedvezmények igényléséhez az szükséges, hogy helyi termékről legyen szó, fennáll a veszélye, hogy a vállalatok inkább az USA-ban ruháznak be, mintsem az EU-ban.