Oktatás és kultúra

Európai Történelem Háza

Európai Történelem Háza

2012. 03. 21.

Az Európai Parlament épületéhez közel, a brüsszeli Leopold Parkban fog helyet kapni az Európai Történelem Háza. A nyertes pályázatot mintegy 130 építészeti tanulmányból választották ki. A tervek szerint a múzeumban mintegy 4000 m2 fog rendelkezésére állni az állandó kiállításoknak, 800 m2 pedig az ideiglenes tárlatoknak. A múzeum kiállításainak kialakításán 13 országból érkezett 18 fős történész csapat fog dolgozni, és megindult a különböző országok múzeumaival és kulturális központjaival való kapcsolatfelvétel is.

Tőkés László erdélyi EP-képviselő a kezdeményezés kapcsán szorgalmazta, hogy az Európai Történelem Háza kellő súllyal mutassa be a volt totalitárius rezsimeket, fektessen különös hangsúlyt a kereszténység történelemformáló szerepének bemutatására, és méltóképpen jelenítse meg a kisebbségek történelmi szerepét is.

"Miután a beruházás technikai részletei eldőltek, most a múzeum tartalmi összeállítása veszi kezdetét. A múzeum feladata az egész kontinens történelmének objektív és tárgyilagos bemutatása kell, hogy legyen, különös hangsúlyt fektetve az egyes államok történelmének kapcsolódására és a történelmi folyamatok összeurópai összefüggéseire. Ezeknek a szempontoknak az érvényesítése komoly kihívás, ugyanakkor ez fogja adni a múzeum egyediségét is" – jelentette ki Bagó Zoltán fideszes EP-képviselő.