Kül-és biztonságpolitika

Európai Határ- és Parti Őrség a hatékonyabb közös határvédelemért

2016. 07. 06.

A FRONTEX feladatainak, hatáskörének és mandátumának kiterjesztése által jön létre az Európai Határ- és Parti Őrség, melynek feladata az EU külső határainak védelme – legyen szó a migrációs nyomásról vagy egyéb, előre nem látható biztonsági, a nemzetközi bűnözés körébe eső veszélyekről. Az Őrség az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökségből, valamint a határigazgatásért felelős nemzeti hatóságok együttműködéséből áll. Az új ügynökség 1500 állandóan rendelkezésre álló határőrrel működik majd, akik bármelyik tagállamban hét napon belül bevethetőek, ahol a külső határok védelme nincs megfelelően biztosítva. Amennyiben egy tagállam nem hajlandó az együttműködésre az új ügynökséggel, ebben az esetben, utolsó lépésként vezethető be újra a határellenőrzés a belső határokon.

Gál Kinga a szavazást követően elmondta: „Mára egyértelműen bebizonyosodott, amit a magyar kormány több mint egy éve mond: Európának hatékonyabban kell védenie a külső határait. Csak akkor tartható fenn a belső határnélküliség, ha urai vagyunk a helyzetnek az Unió külső határain. Végre egy olyan konkrét, gyakorlati lépés ez, amely állampolgáraink védelmére, az Unió belső biztonságának biztosítására szolgál”.

A fideszes képviselő szerint: „Az Európai Határ- és Parti Őrség meghatározó szerepet játszhat a külső határainak hatékony védelmében. Ha el nem is háríthatja a migrációs nyomást az uniós külső határokról, fontos elem lehet a tömegek feltartóztatásában, a valódi menekültek és gazdasági bevándorlók szétválasztásában, valamint az illegális migránsok és gazdasági bevándorlók visszafordításában. Lényeges, bár megkésett eszköz, hogy megvédhessük legnagyobb uniós vívmányunkat, a schengeni szabad mozgás rendszerét. Amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a közös külső határokat, nyitottnak kell lennie az együttműködésre, hogy közös cselekvéssel biztosíthassuk a megfelelő határvédelmet. Remélem, hogy az Európai Határ- és Parti Őrség a szolidaritás és szoros tagállami együttműködés jó gyakorlati példája lesz”.