Hírek

Európai parlamenti konferencia a korai fejlesztés kiemelt szerepéről

2018. 10. 18.

„Kockázatból lehetőség: Kora gyermekkori intervenció Kelet-Közép-Európában” címmel szervezett konferenciát tegnap Brüsszelben Járóka Lívia, az Európai Parlament fideszes alelnöke. Az esemény célja volt rávilágítani arra, hogy nagymértékben csökken a sérült gyermekek beilleszkedésének lehetősége, amennyiben nem jutnak időben korai fejlesztő szolgáltatásokhoz.

„Európában ma minden ötödik állampolgár nélkülözésben él, amelynek egyik oka az oktatáshoz való nehéz hozzáférés. Nagyon fontos, hogy a kirekesztődés elleni küzdelmet már kora gyermekkorban elkezdjük, amihez az intervenció a legjobb eszköz. A következő európai szegénység ellenes stratégia egyik fontos pillére az oktatás, amelyet nem lehet elég korán elkezdeni. Szükség van jól képzett és motivált szakemberekre, s a terület kiemelt támogatására, hogy a módszerek sikeresek legyenek” – hívta fel a figyelmet Járóka Lívia.

Sógor Enikő, a romániai Prosperitas Vitae egyesület elnöke beszédében elmondta: az egyesület célja, hogy felhívja a figyelmet egy átfogó kora gyermekkori intervenciós stratégiára, valamint egy országos korai fejlesztő rendszer azonnali szükségességére Kelet-Európában, és főként Romániában. „Csak akkor lesz országos szinten sikeres a törvényalkotás a kora gyermekkori intervenció terén, ha össze tudjuk hangolni a szakértők munkáját és a törvényalkotási metodológiát, valamint jól tudjuk hasznosítani az uniós erőforrásokat” – mutatott rá Sógor Enikő.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztos videóüzenetében kifejtette: Európa jövő nemzedéke számára a család a legbiztonságosabb védőháló, és a korai gyermekkori beavatkozás terén igen sokat lehet tenni.  A Bizottság olyan referenciaértékeket szabott meg, melyek előírják, hogy a 4 éves korúak és a kötelező alapfokú oktatás megkezdésének korában lévők legalább 95% -a vegyen részt a kora gyermekkori nevelésben.

Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztési Központ szakértő igazgatója elmondta: a gyermekek számára nagyon fontos az egységes ’gyermekút’ kialakulása. Vagyis a jobb gondozás érdekében elengedhetetlen a különböző szakterületekhez tartozó szakemberek együttműködése. Ezt hivatott elősegíteni az informatikai rendszerek összekapcsolása, aminek következtében jobban nyomon követhetővé válik a páciensek fejlődése. Ezen eszköz kifejlesztése hungaricum.  A magyar kormány is felismerte a kora gyermekkori intervenció kiemelt jelentőségét, ezért minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít támogatására.

A jelenlévő szakértők egyetértettek, hogy meg kell erősíteni a kora gyermekkori intervenció jogi keretét, és kiemelt figyelmet kell fordítani a fejlődési rendellenesség korai feltárására.