Kül-és biztonságpolitika

Európa érdeke az iraki és szíriai menekültek hazatérése

Európa érdeke az iraki és szíriai menekültek hazatérése

2015. 02. 11.

Hölvényi a múlt héten az Aid to the Church in Need nemzetközi segélyszervezettel öt napot töltött Irakban, ahol fél tucat menekülttábort járt be és számos otthonából elüldözött családdal találkozott. A helyszínen szerzett tapasztalatai alapján a néppárti képviselő felszólalásában kiemelte: "Tudjuk, az Iszlám Állam okozta helyzet rendkívül bonyolult. Mégis nagyon világos az, hogy mi a teendőnk nekünk, európaiaknak. A nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie azért, hogy a menekültek minél hamarabb visszatérhessenek szülőföldjükre. A helyszínen tapasztaltak alapján tudom, hogy ehhez óriási közös erőfeszítésre van szükség. Személyesen külön is bízom abban, hogy Mogherini asszony mindent megtesz az Unió és a tagországok fokozott humanitárius szerepvállalásáért".
 
A válság súlyosságával kapcsolatban Hölvényi emlékeztetett: katonai megoldás nélkül nem lehet békét teremteni Észak-Irakban. Ha Európa és a nemzetközi szervezetek nem tudnak sikeresek lenni a segítségnyújtásban, akár visszafordíthatatlan humanitárius katasztrófával lehet számolni a térségben.
 
"Bízom benne, hogy lesz ehhez elég erőnk, közösen a helyi közösségekkel: muszlimokkal, keresztényekkel vagy jazidokkal. Meg kell őriznünk a Közel-Keleten egy kétezer éves keresztény kultúrát, amelyet most a teljes felszámolás veszélye fenyeget" – zárta felszólalását a néppárti politikus.