Környezetvédelem

Európa büntetőjogi szankciókkal küzd a környezetért

Európa büntetőjogi szankciókkal küzd a környezetért

2008. 05. 24.

Szájer József (Fidesz), mint az Európai Parlament témáért felelős Jogi Bizottság tagja elmondta, hogy támogatta és üdvözöli az új európai szabályozást, mert alkalmas eszköz arra, hogy Európa megoldja az előtte álló környezeti kihívásokat. “E szabályokkal egységesen és tisztességesen biztosítjuk a tagállamokban a környezet hatékony védelmét. Hogy a jövőben ne legyenek importált szeméthegyek egyetlen magyar falu határában sem, a magyar szabályok mellett ezen európai szabályozás is garantálja. Európa határozottan kiállt amellett, hogy súlyos büntetőjogi szankciókat vonjon majd maga után minden szeméthegy elhelyezése -mondta a képviselő.

Szájer József magyar néppárti képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió ezen üggyel precedenst teremtett. “Óriási előrelépést tettünk, ez ugyanis az első alkalom, hogy európai szinten egységes büntető szabályok alkalmazását javasoltuk.” Szájer József elmondta, hogy az alkalmazandó büntetőjogi szankciók jellege és mértéke nem tartozik a Közösség hatáskörébe, ezért az új európai jogszabályban nem írtuk elő, hogy mely büntetőjogi szankciót vagy bűnüldözési eszközt alkalmazzák a tagállamok az egyedi esetekben.

Az elfogadott európai szabályozás szerint az irányelv kötelezi a tagállamokat, hogy nemzeti jogszabályaikban büntetőjogi szankciókat írjanak elő a közösségi környezetvédelmi jog rendelkezéseinek megsértése esetében. Más szóval, ha egy EU-tagállamban jelenleg egy, a jogszabályban felsorolt cselekmény elkövetéséért polgári jogi felelősségre vonás jár (például bírság), e jogszabály hatályba lépését követően arányos és visszatartó erejű büntetőjogi szankciókat kell majd alkalmazni.