Környezetvédelem

Európa nem lehet az embertelen munkakörülmények és az erdőirtások haszonélvezője

2017. 04. 04.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megszavazta a pálmaolajról és erdőirtásról szóló jelentést, melynek Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő volt a néppárti felelőse a Fejlesztési Bizottságban.

Hölvényi György felszólalásában elmondta: a pálmaolaj-kitermelés hátterében olyan nagyvállalati érdekek húzódnak meg, amelyek gyakran nem veszik figyelembe a pálmaültetvények közelében élő helyi lakosok szempontjait.

A pálmaolaj előállítása munkát ad ugyan a helyieknek, ugyanakkor végtelenül kiszolgáltatottá teszi őket. Arról nem is beszélve, hogy az itt élő kistermelőknek esélyük sincs versenybe szállni a nemzetközi vállalatóriásokkal. Emellett a pálmaültetvények fokozatos térnyerése számos környezeti következménnyel jár, melyek legnagyobb vesztesei szintén az őslakosok.

A politikus felszólította az Európai Unió döntéshozóit, kísérjék kellő súllyal és figyelemmel a pálmaolaj-termelő vidékeken élők érdekeit. Az európai fejlesztési politika kialakítása során együtt képviseljék a környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontokat, és tegyenek meg mindent a pálmaültetvényeken dolgozó emberek megélhetésének és jobb munkafeltételeinek biztosításáért.

Az európai parlamenti képviselő végül hozzátette: „Európa a pálmaolaj előállításának jelenlegi rendszerében nem lehet az erdőirtások és az embertelen kizsákmányolás haszonélvezője”.