„Európa erejét annak sokszínűsége adja!” – a roma holokauszt áldozataira emlékezünk

2023. 08. 03.

Járóka Lívia, a Fidesz európai parlamenti képviselője a holokauszt roma áldozatainak augusztus 2-i emléknapján megemlékező gondolataiban kiemelte: Európa történelme, kultúrája, ipara és társadalma ma szegényebb lenne roma polgárai nélkül. Közös feladatként azonosította a társadalmi befogadás, a kirekesztés elleni küzdelem és a társadalmi integráció előmozdításának misszióját.

„Közel 80 év távlatából is látszik, hogy mindaz, ami történt az auschwitz-birkenaui haláltáborban népírtás és emberiesség elleni bűncselekmények sorozata volt. Ártatlan európai polgárokat irtottak ki egy kirekesztő ideológiát követve, amelynek egyetlen célja a szervezett pusztítás volt. Milliók életét vették el, tették tönkre és lehetetlenítették el. Ugyan Európa történelme során számos megpróbáltatáson ment keresztül, a 20. század vérzivataros évtizedei a legalapvetőbb értékeink elleni módszeres támadásnak bizonyultak, amelyek sosem ismétlődhetnek meg” – hangsúlyozta a politikus.

„Az Európai Unió gondolatiságának középpontjában a béke szeretete és egymás kölcsönös tisztelete kell, hogy álljon. Csakis ez által voltunk, és leszünk képesek a jövőben is szembenézni a kontinensünket érő kihívások és válságok sorozatával. Közösen kell megerősítenünk az egyenlő bánásmód európai normáit, fellépnünk az erőszak, a kirekesztés és a negatív diszkrimináció minden létező formája ellen.” – emelte ki Járóka. „Mindehhez viszont hatékony módon és célirányosan kell felhasználnunk az integrációt célzó európai uniós forrásokat, hogy azok célt érve valós eredményeket produkáljanak. A cigányellenesség elleni küzdelem alapjaként kell szolgálnia a tagállami erőfeszítéseknek, ehhez pedig elkötelezett kormányok, támogató többségi társadalom és vitális helyi közösségek szükségesek. Európa erejét annak sokszínűsége adja és roma közösségeink e sokszínűség elengedhetetlen alkotóelemei” – zárta gondolatait a képviselő.