Kül-és biztonságpolitika

Európa a politikai megoldásban segítsen Szíriában

2016. 11. 22.

„Szíriában nem szabad a helyi közösségek helyett döntéseket hozni és nélkülük cselekedni, mert az csak a nemzetközi szereplők rövid távú politikai céljait fogja szolgálni, nem pedig a megbékélést” – hangsúlyozta Hölvényi György képviselő (Fidesz-KDNP) az Európai Parlamentben a Szíriában zajló polgárháborúról szóló vitában.

A néppárti képviselő szerint az országban dúló harcok közepette már most beszélni kell a jövőről. Első számú feladatok közé sorolta a megbékélési folyamat mielőbbi elindítását. A politikus egyetértett a vitában résztvevő Federica Mogherini uniós külügyi főképviselővel abban, hogy Európának nincs módja egy közös katonai beavatkozásra, ezért az Uniónak a politikai megoldást kell elősegítenie.

A kereszténydemokrata képviselő emlékeztetett: a szíriai vallások és népcsoportok vezetői világossá tették közelmúltbeli brüsszeli tárgyalásaikon, hogy mire van szükség az országukban. Fenn kell tartani sokszínű társadalmuk évszázados egyensúlyait, továbbá meg kell őrizni a szekuláris állami berendezkedést a tágabb térségben. A képviselő szerint Európa még nem tett meg mindent a szélsőségeseket finanszírozó szereplők és érdekcsoportok elszigetelése érdekében, valamint a terrorizmus utánpótlásának felszámolására.

Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke kiemelte, hogy frakciója folyamatosan autentikus forrásokból tájékozódik a közel-keleti helyzetről. A munkacsoport vezetőjeként kollégáival rendszeresen vesz részt tényfeltáró küldöttségek munkájában a térségben. A közelmúltban pedig európai parlamenti tárgyalásokra hívta meg a három legjelentősebb szíriai keresztény egyház vezetőit.