Észak-Macedónia és Albánia: Súlyos hiba a csatlakozási tárgyalások elhalasztása

2019. 10. 22.

Az Európai Tanács múlt heti ülésén az uniós vezetők nem szavazták meg Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásának megindítását. A Fidesz-KDNP képviselőcsoportjának nevében felszólaló Győri Enikő kifejtette: „Az egyes tagállami vezetőkből hiányzott a bátorság, a bölcsesség és a hosszú távon gondolkodás képessége”. Ennek súlyos következményei lesznek az EU stabilitására és biztonságára.

A néppárti képviselő emlékeztette a Parlamentet a visegrádi négyek kormányfőinek álláspontjára: a csatlakozási tárgyalások megindításának elmaradása az EU hitelességét kérdőjelezi meg a régióban, így súlyos és hosszú távú következményei lesznek az EU stabilitására és biztonságára.

„Elmaradt a saját jól felfogott érdekünkben való cselekvés, hogy a mi térfelünkön tartsuk e két országot, hogy elismerjük elvégzett munkájukat, s álljuk a szavunkat. Már meg sem mondjuk, mit kell még teljesíteniük, csak megint arrébb toljuk – ki tudja, hány centivel – a célvonalat. Becsaptuk őket, hiteltelenné váltunk. Ne legyenek illúzióink: lesznek mások, erős, hosszú távon gondolkodó versenytársaink, akik megpróbálják betölteni az Unió által üresen hagyott teret” – hívta fel a figyelmet Győri Enikő.

A néppárti képviselő végezetül rámutatott a bővítési vita során is nyilvánvaló kettős mércére. „Amikor egy távoli kontinens távoli országában történik valami, amivel kapcsolatban az Unió megnyilvánul, nem európai az, aki nem támogatja a közös álláspontot. Most viszont, amikor két európai ország polgárainak okoztunk komoly csalódást, nem hallottam olyan kommentárokat, hogy ne lennének igazi európaiak a blokkolók. Ezen pedig mindenkinek el kellene gondolkodnia” ­­– zárta felszólalását Győri Enikő.