Hírek

Erősebb védelem az állásukat elvesztő munkavállalóknak

2019. 01. 17.

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén nagy többséggel fogadta el az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alappal kapcsolatos jelentését. A parlamenti előterjesztés felelőse a Regionális Fejlesztési Bizottság részéről Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő volt. 

A néppárti politikus örömének adott hangot, hogy az elfogadott jelentésben megjelenik a támogathatósági feltételek egyszerűsítése. „Jelenleg 250 fős az elbocsátási küszöbérték, ennek meghaladását követően igényelhető az Alap támogatása. A 250 fős küszöbérték két szempontból is magas: egyrészt a kisebb tagállamok munkaerőpiacai eleve kisebbek, másrészt a munkahelyek jelentős részét a KKV-k adják, melyek esetében az elbocsátások száma nagyon ritkán éri el a 250 főt. Ezért vélemény tervezetemben 150 főre javasoltam leszállítani a küszöbértéket, és a ma elfogadott 200 fős küszöb, valamint hogy kivételes esetekben ennél kisebb mértékű elbocsátás esetén is igénybe vehető a támogatás, azt mutatja, hogy a képviselők egyetértettek törekvéseimmel” – emelte ki Deutsch Tamás.

A fideszes képviselő további javaslatokat is benyújtott a jelentéshez, melyek a munkavállalók helyzetének javítását célozták (az eljárás gyorsítása; az Alap támogatási körének kiterjesztése azokra, akik még nem, de belátható időn belül biztosan elveszítik munkahelyüket), azonban ezek nem kapták meg a parlamenti többséget. „Fontosnak tartom, hogy az Alap későbbi felülvizsgálatai során ezek a szempontok megfontolásra kerüljenek, mert minden támogatást meg kell adnunk azoknak, akik elveszítették munkahelyüket, illetve azoknak, akiket ez a veszély fenyeget” – hangsúlyozta a plenáris szavazás kapcsán a politikus.

Kósa Ádám, a Foglalkoztatási és Szociális Bizottság tagja üdvözölte, hogy az Európai Parlament által elfogadott szöveg rögzíti, hogy külön figyelmet kell szentelni a hátrányos helyzetben lévő munkavállalókra. Köztük is elsősorban a fogyatékossággal élő személyekre, mivel ők különleges problémákkal küzdenek a munkaerőpiacra történő visszailleszkedésük tekintetében. A fideszes képviselő előremutatónak tartja, hogy a jelentés személyre szabott intézkedéseket sürget az alacsony képzettségű idősebb és fiatalabb kedvezményezettek és a hátrányos helyzetű területeken élők támogatására.