Erősebb kiállást a légi utasok jogaiért!

2022. 07. 15.

Áldatlan állapotok uralkodnak az európai légiközlekedésben. A folyamatos sztrájkok, késések és a munkaerőhiány káoszt okoznak a repülőtereken. Ráadásul a légitársaságok rendszeresen elmulasztják az utasok kártérítési igényeivel kapcsolatos egyértelmű tájékoztatást. Győri Enikő és Tóth Edina fideszes EP-képviselők, 47 EP-képviselőtársuk támogatásával, írásbeli kérdést intéztek az Európai Bizottsághoz. A képviselők célja a kezdeményezéssel kiállni a légi utasok jogainak védelméért, valamint felszólítani a légitársaságokat az uniós jogszabályok betartására.

Tóth Edina hangsúlyozta: „A pandémia alatt végrehajtott létszámleépítés miatt a nyári főszezonban egyre nagyobb fejetlenségre lehet számítani. Azt tapasztalhatjuk azonban, hogy a járattörlések és a késések, valamint az elveszett és a megrongálódott poggyászok miatt anyagi károkat elszenvedett utasok jogait a légitársaságok a sárba tiporják az utóbbi időben. Ezért uniós szintű fellépésre van szükség a fogyasztók érdekében!”

Győri Enikő elmondta: “Kezdeményezésünkkel szeretnénk elérni, hogy az Európai Bizottság felülvizsgálja a légi utasok jogairól szóló uniós rendeletet. Új szabályokra is szükség van a fogyasztók jogainak teljesebb védelme érdekében. Biztosítani kell az automatikus kártérítést; az egyértelmű, könnyen hozzáférhető, felhasználóbarát tájékoztatást és a panaszok nyomon követésének lehetőségét a légitársaságok honlapján”.