Erős Albánia nélkül nincs stabilitás a Balkánon

2016. 04. 14.

Hölvényi György tegnap esti felszólalásában emlékeztetett: "Európában manapság különös figyelem irányul a Nyugat-Balkán stabilitására, amihez az eddigieknél kiszámíthatóbb albán külpolitika is hozzájárul". Az Európai Néppárt frakciójának magyar képviselője szerint a partnerség megerősítése kiemelt cél annak érdekében, hogy Albánia hosszú távon kitartson az integrációs folyamat mellett. Az Európai Bizottság a vitában ismertette az albán csatlakozásról szóló 2015. évi jelentését. Ennek kapcsán Hölvényi György az optimizmusra okot adó eredmények közé sorolta a sikeres közigazgatási reformokat, valamint a sérülékeny csoportok diszkriminációja ellen tett erőfeszítéseket.

A kereszténydemokrata képviselő komoly kihívásként értékelte a tagjelölt Albánia szempontjából, hogy a kormány a szervezett bűnözés ellen még mindig nem érvényesített hathatós intézkedéseket. A kábítószer forgalmazása vagy az illegális fegyverkereskedelem elleni fellépés továbbra is jelentős feladatokat ró az államra.

Háttér: Az Európai Parlament és a Bizottság évente állást foglalnak a tagjelölt országok, így Albánia azon reformlépéseiről, amelyek a csatlakozási tárgyalások tényleges megkezdéséhez szükségesek. Az aktuális jelentés olyan területeken értékeli az albán kormány teljesítményét, mint igazságügy és közigazgatás átalakítása, a korrupció és szervezett bűnözés elleni küzdelem, vagy az alapjogok megfelelő érvényesülése.