Erős gazdasági alapok nélkül nincs európai jólét

2024. 02. 28.

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megvitatta, hogy az EU hogyan szerezhetné vissza versenyelőnyét a globális gazdaságban. Győri Enikő fideszes EP-képviselő a vita után leszögezte: „Európa versenyképessége válságban van. Idén a gazdasági növekedés várhatóan 1% alatt lesz, miközben Kína 4,6, az USA 2,1, de még Oroszország is 2,6%-os bővüléssel számolhat. Ideje volna, hogy Brüsszel észhez térjen: erős gazdasági alapok nélkül nincs európai jólét.”

A képviselő emlékeztetett: „Brüsszel az elmúlt öt évet elvesztegette, s nem Európa érdekét tartotta szem előtt. Rossz döntésekkel, elhibázott szankciókkal, egetverő energiaárakkal, az ebből következő magas inflációval, ideológián alapuló gazdaságpolitikával ásta alá a saját versenyképességét. 850 új kötelezettséget varrt a vállalatok nyakába 5000 oldalnyi terjedelemben. Nem véletlen, hogy az üzleti kilátások szintje a 2008-as pénzügyi válság óta most a legalacsonyabb.”

„Ráadásul a baloldal nyomására az EU túlzott fenntarthatósági feltételekhez köti a kereskedelmi megállapodásokat. Szép lassan nem marad partner, aki kereskedni akarna velünk. Nem szabad zöld köntösbe öltöztetni a protekcionizmust. A versenyképességhez összeköttetések kellenek.”

„Európa láthatóan lemarad a világ többi régiójától: 2010-ben még 22%-kal vette ki részét a világ GDP-jéből, ma már csak 17%-kal. Brüsszel épp csak azt felejtette el, hogy versenyképes gazdaság nélkül nincs európai jóléti modell sem. Sürgős változásra van tehát szükség”– mutatott rá Győri Enikő.