Hírek

Energiaválság: A magyar baloldal emelkedő lakossági árakhoz szoktatná az embereket, Brüsszel széttárja a karjait

2021. 10. 13.

A mai napon az Európai Bizottság bemutatta a megugró energiaárak mérséklését célzó javaslatcsomagját. Brüsszel továbbra sem vállalja a felelősség rá eső részét és a kialakult válsághelyzet megoldását teljes mértékben a nemzeti kormányoktól várja. Mindeközben Donáth Anna, a Gyurcsány-vezette baloldal EP-képviselője, rezsiár-emelést és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. Ezzel újra bebizonyosodott, hogy a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

Az Európai Bizottság bemutatta az ugrásszerűen emelkedő energiaárak letörését célzó javaslatcsomagját. A dokumentumban a brüsszeli testület a kialakult válsághelyzetet kizárólag a földgázpiacon bekövetkezett eseményeknek tulajdonítja, saját szerepéről nem tesz említést. A Bizottság nem vállalja a felelősséget kudarcos energiapolitikájáért, mint ahogy az elmúlt hónapok tétlen szemlélődéséért és a helyenként túlzottan ambiciózus klímavédelmi csomag árfelhajtó hatásáért sem. Brüsszel a részben általa előidézett válság megoldását a tagállamoktól várja – javaslatainak túlnyomó része a nemzeti kormányok hatáskörébe tartozik, fedezetüket pedig a nemzeti költségvetések adnák.

Brüsszel csalódást keltő bejelentéseit megelőzően Donáth Anna, a Gyurcsány-vezette baloldal EP-képviselője egy, a Facebook-oldalára feltöltött videóban az olcsó energia végét és az energiaszegénység korának beköszöntét helyezte kilátásba. A momentumos politikus szerint „réges-régen túlléptünk azon, hogy azon merengjünk, akarunk-e ezért többet fizetni” és kijelentette, hogy a zöld átállás nem lesz fájdalommentes.  Ezzel újfent bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal, ha lehetősége lenne rá, többszörösére emelné a rezsiárakat, mint ahogy azt 2004 és 2008 között a Gyurcsány Ferenc által irányított kormányok tették.

A baloldal javaslatai és Brüsszel magatartása egyaránt elfogadhatatlan. A magyar kormány által nyolc éve következetesen folytatott rezsicsökkentési politika a legjobb eszköz a fogyasztók megvédésére és a hatékony klímavédelemhez. A magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak az alacsony energiaárakért folytatott küzdelemben a fokozódó piaci és baloldali nyomás közepette.