Hírek

Elviszik a Baden-Württembergi hulladékot

Elviszik a Baden-Württembergi hulladékot

2007. 06. 14.

Dél-alföldi német hulladék: “Baden-Württemberg teljesíti elszállítási vállalását”

Becsey Zsolt néppárti képviselő, az egyik hulladékszállítóként azonosított Baden-Württemberg tartomány Brüsszelbe látogató környezetvédelmi miniszterét kérte: sürgősen tegyen meg mindent, hogy az ügy kezelésére a magyar hatóságokkal kötött megállapodást végrehajtsák. A tartományból érkezett 3200 tonna szemétből 1800 tonna visszaszállítását vállalta a stuttgarti tartományi kormány.

Tanja Gönner biztosította a dél-alföldi euroképviselőt, hogy Baden-Württemberg határidőre, azaz július végéig teljesíti vállalását a hulladék visszaszállítására. “Tartjuk a szavunkat, vigyázunk tartományunk hitelére”- mondta a környezetvédelmi miniszterasszony Becsey Zsoltnak. Hozzátette: haladéktalanul tájékozódik az aktuális dél-alföldi helyzetről, és június negyedik hetében visszajelzi Becsey Zsoltnak, mennyire haladtak a dolgok.

Tanja Gönner egyúttal utalt a büntetőjogi felelősség megállapítására még folyamatban lévő vizsgálatokra. Elmondta, hogy a visszaszállítás és a felelősség mértékét illetően Baden-Württemberg kész elfogadni majd a Brüsszeli Bizottság környezetvédelemért felelős görög tagjának, Stavros Dimasnak a döntését a fennmaradó 1400 tonna szemétre vonatkozóan.

Becsey Zsolt emlékeztette Tanja Gönnert, hogy a Dél-Alföldön, elsősorban Bács megyében több sváb település, és sok sváb ember különös figyelemmel követi, hogy miként jár el a sajnálatos hulladék-ügyben az a Baden-Württemberg, ahonnan ősei Magyarországra települtek, és amelyhez kötődését a mai napig fenntartja.