Elutasítjuk a baloldal rezsiárakat elszabadító politikáját!

2022. 03. 09.

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén megvitatta a 2030-ig tartó időszakra szóló általános uniós környezetvédelmi cselekvési programot. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője üdvözölte a javaslatot. Felszólalásában rámutatott, hogy noha az ukrajnai helyzet minden egyéb témát háttérbe szorít, a környezetvédelem továbbra is fontos kérdés. Háborús helyzetben azonban új megközelítésre van szükség: kiemelten fontos, hogy az uniós intézkedések bevezetése a fogyasztókat ne érintse hátrányosan, s ne veszélyeztessék a magyarországi rezsicsökkentést.

Mint ismeretes, tavaly júliusban az EP baloldali többsége – a magyar ellenzéki képviselőkkel közösen – a magyar rezsicsökkentés megszüntetését követelte ezen környezetvédelmi program szavazásakor: indítványukban azt szorgalmazták, hogy 2025-re szüntessék be a fosszilis üzemanyagokhoz kapcsolódó támogatásokat.

Tóth Edina kiemelte: az EP korábbi balliberális javaslata elbukott, a földgáz alapú támogatások középtávon való kivezetése ugyanis elfogadhatatlan volt a Tanács számára, hiszen egy fontos eszközt vett volna ki a tagállamok kezéből a megugró energiaárak féken tartására. A háromoldalú tárgyalások eredménye újabb mérföldkő a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja számára a rezsicsökkentés védelméért folytatott harcban. „Számunkra a magyar emberek olcsó és biztonságos energiaellátása az első” – hangsúlyozta a fideszes politikus.