Hírek

Előrelépés a magyar borok uniós oltalma terén

2019. 02. 12.

„Örömmel értesültem arról, hogy az Európai Bizottság végre foglalkozik a már öt éve benyújtott hagyományos magyar borászati kifejezések kérdésével, s hamarosan sor kerül azok hivatalos bejegyzésére” – jelentett ki Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő Strasbourgban. Erről Phil Hogan ír agrárbiztos írásban adott tájékoztatást a néppárti politikus parlamenti kérdésére adott válaszában.

A békés megyei politikus emlékeztetett: „A magyar kormány a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa javaslatára öt új kifejezés (borkülönlegesség, a jégbor, a főbor, a szemelt szőlőből készült bor és a töppedt szőlőből készült bor) uniós oltalmát kérelmezte 2014 nyarán az Európai Bizottság Mezőgazdasági Főigazgatóságánál. „A Bizottság azonban eddig semmilyen választ nem adott a kormány kérelmére”.

A Parlament Mezőgazdasági Bizottságának magyar tagja nem érti a késlekedés okát. „A magyar borászok minden egyes nap késlekedéssel elvesztik annak lehetőségét, hogy az e kategóriák alá besorolható borokat már a magasabb minőséget mutató címkékkel értékesíthessék az uniós tagországokban” – tette hozzá a képviselő.

Az Európai Bizottság válaszában a hagyományos kifejezések oltalmára vonatkozó szabályokat és eljárásokat egyértelműsítő és egyszerűsítő jogszabály-módosításban indokolta meg a késedelem okát. A néhány hete hatályba lépett új rendelet megadja a Bizottságnak a lehetőséget, hogy a félbehagyott bejegyzési ügyeket újraindíthassa. Erdős Norbert üdvözölte, hogy Phil Hogan biztos tájékoztatást adott arról, hogy „a függőben lévő ügyek feldolgozása újra folyamatban van, ennek eredményeként Magyarország hamarosan visszajelzést kap az általa benyújtott kérelmekről”.

„Továbbra is figyelemmel követem a helyzetet, s elvárom az Európai Bizottságtól, hogy még az ez évi európai parlamenti választások előtt gondoskodjon a szóban forgó hagyományos magyar borászati kifejezések jogi oltalmának bejegyzéséről” – jelentette ki a fideszes EP-képviselő.

A parlamenti írásbeli kérdés és az arra adott bizottsági válasz a következő linken található meg:

http://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2018-006198_HU.html