Oktatás és kultúra

Elfogadták a Schmitt – jelentést

Elfogadták a Schmitt – jelentést

2007. 11. 13.

A jelentés célja, hogy felhívja a tagállami és közösségi hatóságok figyelmét az iskolai testnevelés és sport által közvetített fontos társadalmi értékekre, és keresse az utat az Európai Unió hatékonyabb szerepvállalására a gyermekek sporttevékenységének támogatásában.

Miközben a statisztikák szerint az EU-ban élő gyermekek (18 év alatti korosztály) negyede elhízott vagy túlsúlyos, az iskolai testnevelésre fordított óraszám folyamatosan csökken. A gyerekkori elhízás súlyos felnőttkori betegségekhez vezet (cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak, gerincpanaszok, stb.), amelyek jelentősen megemelik a tagországok egészségügyi kiadásait. A gyermekek mintegy fele kizárólag a testnevelésórán sportol, és ez az egyetlen tantárgy, amely a testtel, a fizikai erőnléttel, higiéniával foglalkozik, ennek ellenére gyakran esik más tantárgyak áldozatául. Schmitt Pál tegnap esti felszólalásában kiemelte: “nem engedhetjük meg magunknak, hogy egy ilyen egyszerű,
de mégis hatásos eszközt, mint a testnevelés óra, elhanyagoljunk.” A jelentés foglalkozik az iskolai sportlétesítmények állapotával, a szakképzett testnevelő-tanárok hiányával is, amelyek különösen keleti tagállamokat sújtják.

Schmitt Pál felszólalásában üdvözölte, hogy a lisszaboni csúcson az EU Szerződésének szövegébe bekerült a sportra történő utalás. A képviselő jelentésében javasolta az egészséges életmód és elhízás elleni közösségi kezdeményezések jobb koordinációját, a helyes gyakorlatok elterjesztését, valamint, hogy e programokban kapjon kiemelt szerepet az aktív életmód népszerűsítése, a tiltott teljesítménynövelő szerek és drogok használatával kapcsolatos felvilágosítás, illetve a rendszeres testmozgás népszerűsítése és támogatása. A jelentés kitér az esélyegyenlőségre, a hátrányos helyzetűek, valamint a kisebbségi csoportok iskolai sporton keresztül történő integrálására is. “Fontosnak tartom azt is, hogy a fogyatékkal élők is részesülhessenek a szükségleteiknek megfelelő, és egyre inkább integrált, rendszeres iskolai testnevelésben. ” – hangsúlyozta beszédében a jelentéstevő.

Schmitt Pál jelentésében arra is javaslatot tett, hogy az elmaradott régiók pályázhassanak sportcélú fejlesztésekre az EU strukturális alapjából.