Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Élesedő cukorvita az EP-ben

Élesedő cukorvita az EP-ben

2011. 03. 15.

Az izoglükóz az élelmiszeripar által használt, kukoricából készített édesítőszer. Magyarország kedvező adottságai miatt az egyik legversenyképesebb kukoricatermelő, és az EU vezető izoglükóz-gyártója. Az előállítható izoglükóz mennyiségét jelenleg uniós jogszabályban megállapított termelési kvóta korlátozza.

Az izoglükóz termelésének növelését különösen az teszi szükségessé, hogy a cukornak jelenleg rendkívül magas a világpiaci ára. Európa a cukorreform következtében elvesztette önellátó képességét cukorból (csak Magyarországon négy gyárat zártak be az ötből), és kiszolgáltatottá vált a nagy cukorexportőr országoknak. Mivel a világpiaci ár jelenleg jóval magasabb az európai áraknál, sokkal drágábban vagyunk kénytelenek importálni a cukrot, amelyet végső soron a fogyasztóknak kell megfizetniük.

Az izoglükóz termelés növelésével olcsóbb, Európában előállított édesítőszerhez juthatna az élelmiszeripar, amely így javítani tudná versenyképességét.


Ennek ellenére az Európai Bizottság döntéshozó testülete, február végi ülésén elutasította az izoglükóz-termelés átmeneti növelését célzó magyar kezdeményezést. Glattfelder Béla felszólalásában élesen bírálta az Európai Bizottságot, mivel szerinte ez a döntés ellentétes az EU által kitűzött legfontosabb célokkal, azaz a foglalkoztatás növelésével, valamint a gazdasági növekedés és versenyképesség támogatásával. Számítások szerint az izoglükóz-termelés átmenetileg 100 ezer tonnával való növelése több mint 200 embernek jelentene munkát. Ráadásul csökkenne az Európai Unió kereskedelmi hiánya, hiszen Európában termelt édesítőszerrel lehetne helyettesíteni az importból származó cukrot. A néppárti politikus végül azt kérdezte a biztostól, hogy mikor lesz hajlandó az európai munkahelyek létrejöttét támogatni, a cukorimport helyett.

Glattfelder Béla hozzátette, hogy a napokban módosító javaslatot nyújt be a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjéről szóló európai parlamenti jelentéshez, az izoglükóz-kvóta emelése érdekében, amely a kukorica alapú izoglükóz-termelés hosszú távú növelését tenné lehetővé.