Környezetvédelem

Elérhető közelségben a cianidos bányászat uniós betiltása

Elérhető közelségben a cianidos bányászat uniós betiltása

2010. 04. 22.

A keddi határidőig benyújtott – többpárti – indítvány arra szólítja fel az Európai Bizottságot, hogy 2011 végéig kezdeményezze a cianidos bányászati technológia betiltását az Európai Unió területén. Áder János a vita során emlékeztetett, hogy a közös javaslat megszületését több hónapos kemény előkészítő munka előzte meg, amelynek során több tucat tárgyalás és kitartó lobbizás volt szükséges annak eléréshez, hogy a szóbeli kérdés az EP plenáris ülése elé kerülhessen, továbbá, hogy a vitát végül egy állásfoglalás zárja le. A fideszes európai parlamenti képviselő szerint ezen eredmény értékét külön növeli az a tény, hogy az általa előterjesztett néppárti indítványt – kisebb módosításokkal – végül a szocialista, a liberális, a zöld és a konzervatív frakció is aláírásával látta el.

Mint ismeretes, Áder János már Janez Potocnik uniós környezetvédelmi biztos januári jelölti meghallgatása során sürgette a cianidos bányászati technológia mielőbbi uniós betiltását, melynek érdekében később írásbeli kérdéssel is fordult az Európai Bizottsághoz. Hasonlóképpen, a téma napirenden tartását szolgálta az a kiállítás is, amelyet a képviselő „A megmérgezett folyó címmel”, a tiszai ciánszennyezés 10. évfordulója emlékére márciusban rendezett az Európai Parlament brüsszeli épületében.

A szerdai vita bevezetőjében Áder János kiemelte: „egyszerre szerencsés, ugyanakkor sürgető a pillanat, amelyben vagyunk”. Szerencsés azért, mert a hivatalos adatok szerint jelenleg csupán három tagállamban alkalmazzák a cianidos bányászati technológiát, míg három másikban már törvény tiltja ennek használatát. Sürgető is azonban, hiszen az arany világpiaci árának emelkedésével egyfajta aranyláz van kialakulóban, melynek köszönhetően számos új aranybányát akarnak megnyitni Európában a környezetre és emberi egészségre rendkívül ártalmas cianidos technológia alkalmazásával. A veszély tehát óriási, ezért azonnal cselekednünk kell.

A néppárti politikus az uniós Víz Keretirányelv céljait felidézve ismételten emlékeztetett arra, hogy ha komolyan gondoljuk, hogy meg kell óvni vizeinket a szennyezésektől, akkor nem telepíthetünk ciános méregtavakat folyóink és tavaink mellé. Hasonlóképpen, a biodiverzitás védelme érdekében nem engedhetjük meg olyan eljárások alkalmazását sem, amelyek képesek az egész életet kiölni a folyókból és azok környezetéből. „Itt az idő a cselekvésre, ne várjuk meg, hogy egy újabb katasztrófa figyelmeztessen erre bennünket!” – zárta felszólalását Áder János, és arra kérte képviselőtársait, hogy a szavazás során is támogassák a többpárti állásfoglalási indítványt.
 

Háttér:
Az Európai Parlament a cianidos bányászati technológia uniós betiltására vonatkozó állásfoglalásáról várhatóan a következő plenáris ülésén, május elején szavaz.