Elengedhetetlen a felelőtlen baloldali politika által elhanyagolt védelmi ipar újraélesztése

2023. 06. 01.

Az Európai Parlament ma határozatot fogadott el a lőszergyártás támogatásáról szóló jogszabály tervezetéről. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta, az Európai Unió korszakhatárhoz érkezett, a tagállamok nem halogathatják tovább a védelmi ipar reagálóképességének megerősítését. „Elengedhetetlenné vált a baloldali-liberális kormányzatok felelőtlen döntései révén legyengült és elhanyagolt védelmi ipar újraélesztése és megerősítése” – mondta Gál Kinga. Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a hazánk szomszédságában zajló háború rávilágított a védelmi ipar fontosságára, ezért a javaslat időszerű.

Az Európai Parlament ma határozatot fogadott el az Európai Bizottság által a lőszergyártás támogatásáról szóló jogszabály létrehozása tárgyában előterjesztett javaslatról. „A háborús eszkaláció Ukrajnában nemcsak a közös katonai védelmi kapacitás hiányosságaira mutatott rá, hanem arra is, hogy a védelmi ipar történelmi léptékű technológiai ugrás előtt áll” – mondta el a határozat kapcsán Gál Kinga. „Csak egy versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Unió képes megbirkózni az erősödő kihívásokkal. Fenyegetettség esetén Európának rendelkeznie kell a legmodernebb technológiai védelmi rendszerekkel” – tette hozzá a Fidesz európai képviselőcsoportjának elnöke.

Gál Kinga szerint Európa védelmi képességei nem gyengülhetnek az Ukrajnában zajló katonai konfliktus miatt. „Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra bővítését és megerősítését. Ugyanakkor elkötelezettek vagyunk a szomszédos Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus mielőbbi lezárása iránt, és továbbra sem szállítunk fegyvereket Ukrajnába” – szögezte le a képviselő.

Gyürk András szerint a mai biztonságpolitikai környezetben elengedhetetlen, hogy Európa rendelkezzen azokkal a védelemipari kapacitásokkal, melyek lehetővé teszik a megfelelő mennyiségű lőszerkészlet folyamatos és biztonságos előállítását, ezáltal a polgárok védelmét. “Végre Brüsszel is felismerte, hogy ehhez legfőképpen a bürokratikus terhek csökkentésére, új gyártókapacitások létrehozására, valamint célzott és egyszerűen hozzáférhető pénzügyi támogatásra van szükség.  Szintén fontos, hogy ezek a szabályok a jövőben elkészülő magyarországi lőszergyár működését is segíteni fogják” – hangsúlyozta a Fidesz EP-képviselője.