Hírek

Elég volt az európai baloldal Szerbiát érő támadásaiból!

2024. 02. 08.

Az Európai Parlament mai ülésén elfogadta a választásokat követő szerbiai helyzetet értékelő határozatát. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású európai parlamenti képviselője a szavazás kapcsán elmondta, hogy az Európai Parlament balliberális  többsége rosszindulatát és frusztráltságát nem leplezve szavazta meg a Szerbiát elítélő dokumentumot. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke hangsúlyozta: a Szerbiát támadó és kioktató, alaptalan bírálatokat tartalmazó határozat ismét azt bizonyítja, hogy szuverenista erők győzelme esetén, az Európai Parlament baloldali többsége nem tartja tiszteletben a demokratikus választások végeredményét.

„Azt gondolom, az Európai Parlament nagyon rossz üzenetet küld Szerbia felé azzal, hogy nem bízik az ország hatósági szerveinek szakértelmében és határozatával nemzetközi vizsgálatot követel a decemberi választások kapcsán felmerülő esetleges szabálytalanságok kivizsgálására.  A választások egy szuverén állam belügyét képezik. Szerbia polgárai pedig nagy többséggel a nemzeti-konzervatív oldalnak szavaztak bizalmat és ezt az Európai Parlament balliberális többségének is tiszteletben kellene tartania.” – emelte ki Deli.

„Rendkívül aggasztó, hogy a határozat elfogultsága és leplezetlen rosszindulata immár olyan mérteket öltött, ami veszélyesen mély sebeket ejthet Szerbia és az Európai Parlament közötti kapcsolatokban, amelyeket a közelmúlt balliberális túlkapásai már egyébként is megtépáztak. A kölcsönös bizalom helyreállításához valószínűleg csak az uniós választásokat követően megalakuló, új összetételű Európai Parlamenttel kerülhet majd sor” – zárta Deli.

Gál Kinga szerint a szerb kormánnyal és a választások lebonyolításával szemben megfogalmazott alaptalan bírálatok ismét azt bizonyítják, hogy az Európai Parlament baloldali többsége nem tudja elfogadni a szuverenista erők győzelmét és nem tartja tiszteletben a választók többségének akaratát, a demokratikus választások végeredményét.

“Az európai baloldal rögvest jogállamisági aggályokat fogalmaz meg és támadást intéz, ha a választások kimenetele nem felel meg az elvárásainak. Ez színtiszta kettős mérce és a demokratikus alapelvek megcsúfolása. Ideje véget vetni annak a gyakorlatnak, hogy a balliberálisok szuverén államokat és annak polgárait oktatják ki demokráciából, miközben a valódi jogsértések felett szemet hunynak” – húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

Gál Kinga hozzátette: a határozatban megjelenő alaptalan bírálatok ráadásul rombolják az EU és Szerbia viszonyát, ezzel alapvetően megrendítve az ország integrációját és az uniós intézményekbe vetett bizalmat is. “Ez a bomlasztó magatartás káros Európa egészének, ezért változásra van szükség a júniusi EP-választáson” – hangsúlyozta a politikus.