Hírek

Elég volt a jogállamisági eljárás politikai manipulálásából!

2020. 11. 26.

Az Európai Parlament újabb Lengyelországot lejárató határozatot fogad el, az abortusz törvény felfüggesztése apropóján jogállamisági köntösbe bújtatva politikai vádaskodásait. Nem lehet tovább tűrni, hogy a tények és a társadalmi valóság mellőzésével, az uniós szerződéseket ismét megsértve politikai ítéletek meghozatalával beavatkozzanak és megsértésék a tagállamok hatáskörét! Tiltakozásuk kifejezéseképp a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a szavazásban nem vett részt.

Az Európai Unió (EU) Szerződései szerint az emberi méltóság az egyik alapvető érték, ebből következik, hogy az élethez való jog az egyik legalapvetőbb jog. Az élet kezdetének meghatározásához minden tagállamnak és társadalomnak más és más megközelítése van. Az Európai Unió csak azokon a területeken hozhat intézkedéseket, amelyeken erre a tagállamok az uniós szerződésekben felhatalmazták – az abortusz kérdése nem tartozik ezek közé. A szerződések értelmében az EU kompetenciája nem terjed ki az egészségügyi politika kialakítására, annak teljesszintű megszervezése tagállami hatáskör.

Az Európai Parlament határozata az abortusz de facto betiltásáról szól Lengyelországban. Az Európai Parlament baloldalát ezek szerint a de jure tények nem érdeklik. A határozat továbbá ezt a politikai ítélkezést összeköti a jogállamiság megsértésének vádjával is. Világos bizonyítéka ez annak, hogy a jogállamiságnak hazudott politikai értékítéleteknek semmi köze nincs a jogi normákhoz.

Színtisztán látszik tehát a politikai támadás Lengyelország, illetve a lengyel kormány ellen. Ezek a jogi köntösbe bújtatott politikai támadások mára már rendszerszintűek és sorozatosak az Európai Parlamentben. Mindez méltatlan az európai intézményekhez, méltatlan az európai konfliktusrendezési eljárásokhoz. A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja ezért ebből az eljárásból kivonul, így a határozat megszavazásában nem vesz részt.