Hírek

Elég az ideológiai csatározásokból! Európának békére és biztonságra van szüksége 

2024. 02. 28.

Az európai védelem- és biztonságpolitikáról és az azt érintő éves jelentésekről, valamint Alekszej Navalnij haláláról is vitázott az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén Strasbourgban. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke felszólásában hangsúlyozta: Magyarország támogatja a közös védelempolitikát és az európai védelmi ipar megerősítését elősegítő kezdeményezéseket. Ugyanakkor ellenzünk minden ideológiai szempontú megközelítést ezen a területen. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az éves jelentések ideológiai okokból támadják Várhelyi Olivér bővítési biztost, és a béke pártján álló Magyarországot.  Gál Kinga kifejezte együttérzését a Navalnij család tagjaival, az ukrajnai háború kapcsán pedig kijelentette, hogy a magyar álláspont szerint békére, a konfliktus befejezésére van mielőbb szükség, ezért Magyarország humanitárius eszközökkel erőn felül támogatja Ukrajnát, de nem vesz részt a háborúban. 

Gál Kinga elmondta: drámai időket élünk, amelyben Európának stabilitásra, békére és prosperitásra van szüksége, ezért Magyarország támogatja a közös védelempolitikát, az európai védelmi ipar megerősítését elősegítő kezdeményezéseket. Ugyanakkor, sajnálatosnak nevezte, hogy a témában készült két jelentés ideológiai alapon támad, ahelyett, hogy az Unió érdekei mentén, versenyképességének romlását próbálná visszafordítani.

A Fidesz EP-képviselője szerint az európai baloldal ismét alaptalanul, ideológiai okokból támadja Várhelyi Olivér bővítési biztost, noha kioktatás helyett elismerést érdemelne, hogy a bővítési politika lendületet kapott, hiszen a Nyugat-Balkán integrációjának felgyorsítása az EU alapvető stratégiai érdeke. 

„Ellenezzük a minősített többségi szavazásra irányuló javaslatokat is, mert az egyhangúság eltörlése sérti a tagállamok szuverenitását, a kisebb tagállamok számára ellehetetleníti nemzeti érdekeik megjelenítését – szögezte le a politikus. 

Gál Kinga elfogadhatatlannak nevezte, hogy Magyarország újra és újra a politikai támadások célkeresztjébe kerül békepárti álláspontja miatt szemben a háborús retorikát és fegyverszállításokat ösztönzőkkel. „Meggyőződésünk, hogy ennek a pusztításnak csak a béke vethet véget. Az elsődleges prioritás ezért a mielőbbi tűzszünet és a béketárgyalások a tartós, igazságos béke elérése érdekében. Elítéljük Oroszország katonai agresszióját és támogatjuk Ukrajnát. Hazánk történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtjuk végre, de nem veszünk részt a háborúban” – jelentette ki a Fidesz EP-képviselője. 

Alekszej Navalnij halála kapcsán kifejezte együttérzését a gyászoló család tagjaival és egyetértett azzal, hogy ki kell vizsgálni a halálának körülményeit. „Kiállunk az emberi méltóság mellett, nyugodjék békében” – mondta Gál Kinga.