Mezőgazdaság és vidékfejlesztés

Egyszerűbb agrárpolitikát szavazott meg az EP

2017. 12. 12.

„A magyar és európai gazdák pénzügyi és adminisztratív terheit jelentősen könnyítő jogszabálycsomagot hagyott ma jóvá az EP” – jelentette ki Erdős Norbert fideszes európai parlamenti képviselő az ún. Omnibusz-csomag agrárfejezeteit érintő plenáris végszavazást követően Strasbourgban. Az Európai Parlament Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja hozzátette: a Közös Agrárpolitika négy alaprendeletének egyszerűsítése a jövő agrárpolitikája számára fontos és megkérdőjelezhetetlen. „Ezeket az eredményeket nem kérdőjelezhetik meg a jövőben” – emelte ki Erdős Norbert.

„Az elfogadott szöveg kiemelt jelentőséggel bír a gazdáink számára” – foglalta össze a néppárti politikus, majd hozzátette: „Minden területen – termelői szerveződések, zöldítés, termeléshez kötött és első pilléres fiatal gazda támogatások, uniós pénzek elszámolása – sikerült jelentős könnyítéseket elérni a magyar gazdák és hatóságok számára”.

A jelenlegi uniós politikai körülmények között komoly siker, hogy a vidékfejlesztési rendelet módosításából törölték azt az Európai Bizottság javaslatát, miszerint a tagállamok migránsokat segítő civil szervezeteket támogathassanak vidékfejlesztési forrásokból. „E kitétel törlését már a kezdetektől fogva sürgettem. A már ismert illegális bevándorlás elleni érveken túl arra is felhívtam a figyelmet, hogy a közvetlen kifizetések és a vidékfejlesztési források a gazdák és a vidéki emberek tevékenységének segítésére és életminőségének javítására szolgálnak. A mezőgazdaságon kívüli szociális célokat itt nem szabad megfogalmazni” – jelentette ki Erdős Norbert. A képviselő emlékeztetett: 2013-ban az uniós élelmiszersegély program éppen ezen érv alapján került át az uniós agrárpolitikából az EU szociális politikájába.

A 2010-es ún. Tejcsomag rendelkezéseihez hasonlóan a gazdák egyik csoportosulási formája szintén siker a magyarok számára. Ez az „elismert termelői szervezet” a jövőben a tejágazaton túl a többi mezőgazdasági ágazatban is megtervezheti a termelést és tagjai nevében tárgyalhat a kereskedőkkel a beszállítói szerződésekről, így egy erősebb kivétel lesz az uniós versenyjog szabályai alól.

Erdős Norbert rámutatott: a jövedelembiztosítás szabályai ésszerűsödnek, a biztosítási szerződéseknél a kártalanítás 70% lesz, míg az eddigi nehézkes 30% helyett a gazdáknak csak 20%veszteséget kell majd igazolniuk. „Ez nagyon jó hír a termelőink számára” – húzta alá a fideszes politikus.

„Kifejezetten örülök, hogy a túlságosan bürokratikus és a gyakorlatban nehezen végrehajtható zöldítési szabályok számos ponton egyszerűsödtek” – emelte ki Erdős Norbert. A békéscsabai képviselő hozzátette: például a jövőben az elefántfű, a csészekóró és főleg a mézelő növények – melyek számunkra kiemelten fontosak a beporzás biztosítása és méhek megtartása miatt – is elszámolhatóak lesznek a gazdálkodásból kivett ún. ökológiai jelentőségű területeken.

Háttér: Az Agrárminiszterek Tanácsa és az Európai Parlament még október végén állapodott meg a Közös Agrárpolitika (KAP) négy alaprendeletének egyszerűsítéséről. Mivel az uniós politikák egyszerűsítését célzó ún. Omnibusz-csomag többi területén még nem született megállapodás, mind a Tanács, mind az EP eldöntötte, hogy külön jogszabályban fogadják el és adják ki a KAP egyszerűsítését érintő rendelkezéseket, így az európai és a magyar gazdák életét jelentősen megkönnyítő rendelet már jövő év január 1-én hatályba lép.