Regionális politika

Egységes parlamenti kiállás a Duna-stratégia mellett

Egységes parlamenti kiállás a Duna-stratégia mellett

2011. 02. 17.

Deutsch Tamás a témában rendezett vitában hangsúlyozta, hogy a stratégia jelentősége összeurópai szempontból is kiemelkedő, hiszen 14 európai országot és 115 millió embert érint közvetlenül. Ugyanakkor az egyre gyarapodó kihívások eredményes kezeléséhez elengedhetetlen a makro-regionális együttműködés. "A pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság fokozottan sújtotta a Duna-régió országait. A stratégia alapvető célkitűzése a régió gazdaságának talpra állítása, a válságból való kilábalás elősegítése, különös tekintettel a foglalkoztatás előmozdítására" – hívta fel a figyelmet felszólalásában Deutsch Tamás.

A fideszes EP-képviselő üdvözölte a soros magyar elnökség Duna-stratégiával kapcsolatos két alapelvét, melyek szerint a Duna-régiónak egyszerre kell fejlődnie, gyarapodnia és egyben élhetőnek lennie. "A fenntartható fejlődés, a környezet védelme meghatározó eleme a Duna-stratégiának" – emlékeztetett a néppárti politikus. Deutsch Tamás kiemelte, hogy a Duna-régióra vonatkozó stratégia hosszú idő óta az első olyan uniós kezdeményezés, mely közelebb hozza az uniót a polgárokhoz, hiszen egy éves konzultációs folyamat előzte meg a program kidolgozását.

A Deutsch Tamás kezdeményezésére született állásfoglalási indítványt a plenáris ülésen az Európai Parlament széleskörű támogatással fogadta. A gazdasági fejlődés; foglalkoztatás; kis- és középvállalkozások helyzete; innováció; környezetvédelem; közlekedés; energia infrastruktúra; jószomszédi kapcsolatok mind olyan területek, melyeken a Duna-stratégia sikeres megvalósítása az állampolgárok számára jól érezhető pozitív változásokat fog eredményezni.

Az Európai Bizottság 2010 decemberében akcióterv és közlemény formájában indította útjára a programot, a jelenlegi állásfoglalási indítvánnyal pedig az Európai Parlament fejezi ki a Duna-stratégia melletti elkötelezettségét.