Hírek

Egyetlen európai polgár sem kaphat rosszabb minőségű terméket

2018. 05. 22.

„Egyetlen európai polgárt sem szabad másodrangúként kezelni az EU belső piacán. El kell kerülni, hogy bárki ugyanazon márkanév alatt rosszabb minőségű terméket kapjon, mint egy másik tagállamban vásárló polgártársa. Örülök, hogy az Európai Parlament kiemelten fellép a termékek és élelmiszerek kettős minősége ellen” – jelentett ki Erdős Norbert fideszes EP-képviselő a Mezőgazdasági Bizottság szavazását követően, Brüsszelben. A dél-alföldi politikus hozzátette: „Magyar siker, hogy a termékek kettős minőségéről szóló, most megszavazott Nekov-vélemény tartalmazza a termékek és élelmiszerek kettős minőségét kiszűrő, új uniós megfigyelő és ellenőrző egység létrehozását”.

Erdős Norbert emlékeztetett: az Európai Bizottság, a Miniszterek Tanácsa és az Európai Parlament már egy éve hangoztatják, hogy az EU belső piacán minden fogyasztónak azonos minőségű termék jár. Ezért elfogadhatatlan, hogy a multinacionális termék- és élelmiszergyártók Közép- és Kelet-Európában forgalmazott termékeinek jelentős része rosszabb minőségű, mint az ugyanolyan márkanév alatt értékesített termékek a nyugat-európai tagállamokban. „A mostani jelentés az eddigi állásfoglalásokhoz és közleményekhez képest előrelépést jelent, hiszen a folyamat végén a Parlament, mint uniós jogalkotó ad majd világos politikai iránymutatást a kettős termékminőség elleni harcban” – emelte ki a fideszes politikus.

Erdős rámutatott: a fő magyar érdek egy uniós szerv kijelölése a kettős minőséget okozó termék- és élelmiszercsalások felderítésére és elszigetelésére. „A jelentés a módosító javaslataimnak is köszönhetően kimondja, hogy egy új megfigyelő és ellenőrző egységet kell kialakítani a megfelelő uniós ügynökségen belül. Ez lehetne akár az EU Fogyasztó-, Egészség-, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Végrehajtó Ügynöksége, akár az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság. A lényeg, hogy ez az egység rendelkezzen megfigyelési és ellenőrzési jogosítványokkal, s egy megfelelően felszerelt laboratóriummal” – jelentette ki a néppárti képviselő.

Pozitív fejlemény, hogy a jövőben nemcsak az azonos márkájú, hanem a megtévesztően hasonló megjelenésű termékek minőségét is vizsgálják. „A javaslatom alapján mindezen termékeknél és élelmiszereknél az egyes összetevők – például hús, hal, kakaó – arányát és mennyiségét, valamint az adalékanyagok mennyiségét alaposan vizsgálni kell” – hívta fel a figyelmet Erdős Norbert.

A fideszes politikus hangsúlyozta: „A Parlament Mezőgazdasági Bizottsága a hatályos uniós fogyasztóvédelmi szabályozás javítását kéri, hogy a jog hatékonyan ki tudja szűrni az élelmiszerek minőségét okozó tisztességtelen gyakorlatokat. „Amennyiben ezek a nemkívánatos praktikák fennmaradnak, az az uniós termékek iránti általános bizalom csökkenését és végső soron az uniós belső piac működésének torzulását okozná, amelyet el kell kerülnünk”.

Az azonos termékek helyi sajátosságok miatti jogszerű eltérését illetően Erdős indítványozta, hogy a gyártók helyi receptek használatra vonatkozó kezdeményezései váljanak közismertté. Ezért a fogyasztók megalapozott döntéshez való jogának és a fogyasztói preferenciák tiszteletben tartása mellett egy olyan rendszert kell felállítani, mely tájékoztat arról, hogy bizonyos termékek gyártásához helyi recepteket használtak. „A fogyasztók tájékoztatása céljából kívánatos egy olyan nyilvános adatbázis közzététele, melyben megjelenik, hogy az „eltérő recepttel” rendelkező termék előállítása pontosan milyen feltételeken alapul” – jelentette ki Erdős Norbert.

Háttér: A most megszavazott Nekov-vélemény a termékek kettős minőségéről szóló, európai parlamenti jelentés részét képezi majd. Az EP Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága a következendő hetekben szavaz majd a teljes jelentésről, míg az Európai Parlament plenáris szavazására várhatóan még a nyári szünet előtt sor kerül.