Környezetvédelem

Egy rossz szokástól szabadulhat meg Európa

Egy rossz szokástól szabadulhat meg Európa

2015. 04. 28.

Napjainkban, az Unióban a vásárláshoz használt nejlonszatyrok 90%-át egyetlen alkalommal használják, mielőtt azok hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben. A jóváhagyott új európai szabályozás célja éppen ezért a túlzott és néha szükségtelen hulladéktermelés visszaszorítása. Ennek érdekében a tagállamok kötelesek első lépesben 2019-ig az egy főre jutó éves nejlonzacskó felhasználásukat 90 darabra csökkenteni a mai átlag 200 helyett. Második lépésben pedig ezt a mennyiséget 2025-re 40 darabra kell mérsékelni. A csökkentéshez használt eszközökről a tagállamok dönthetnek majd, ilyen lehet például az árazás, termékdíj használata vagy különadó bevezetése. A tagállamok az ütemezett csökkentés helyett előírhatják a nejlonzacskók kötelező árazását is, aminek 2018 végéig kell megvalósulnia.
 
"Magyarországon a 2011-ben bevezetett környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénynek köszönhetően jelenleg az egy főre jutó éves nejlonzacskó felhasználás 30 darab. Ezzel az Európában is példamutató eredménnyel hazánk már most teljesíti a 2025-re kitűzött célszámokat!" – hangsúlyozta felszólalásában a néppárti képviselő.
 
A jogszabály azokra a nejlonszatyrokra vonatkozik, amiket a vásárló a bevásárló központ, a ruházati bolt, élelmiszer vagy bármilyen más üzlet pénztáránál kap. A tagállamok döntése szerint azonban kivételt képezhetnek a szabályok alól a nagyon vékony szatyrok, melyekbe – többek közt – halat, húskészítményeket, tejtermékeket, zöldséget, gyümölcsöt csomagolnak.
 
Hölvényi György, a dosszié néppárti felelőse plenáris felszólalásában kiemelte: "Az új szabályok a nejlonhulladékok hatékony csökkentésén túl a környezettudatos vásárlói szokások kialakítását is ösztönözni fogják. Ezzel járulva hozzá egy tisztább, élhetőbb európai környezet kialakításához. A hosszú távú megoldás az európai fogyasztók kezében van!"
 
Háttér: A jogszabály kompromisszum eredménye, melynek elfogadását intézményközi tárgyalások, ún. trialógusok előzték meg az Európai Parlament, a Miniszterek Tanácsa és az Európai Bizottság részvételével 2014 novemberében. A Parlament tárgyalódelegációjában az Európai Néppártot Hölvényi György képviselte.