Kül-és biztonságpolitika

Egy lépéssel közelebb az ukrán vízummentességhez

2016. 12. 15.

Az Európai Parlament ma megszavazta a vízumliberalizáció és a vízummentesség felfüggeszthetőségi mechanizmusának egyszerűsítéséről szóló jelentést. „Az elfogadott dokumentum következtében egyszerűbbé és gyorsabbá válik a felfüggesztési mechanizmus, ugyanakkor továbblépés születhet Ukrajna és Grúzia vízummentessége kapcsán is” – hangsúlyozta Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő.

Az Európai Bizottság már tavaly decemberben megállapította, hogy Ukrajna teljesítette a vízumliberalizációs akcióterv (VLAP) feltételeit, de a vízummentesség bevezetése még mindig várat magára. Ukrajna 2008-ban kezdte meg a munkát, hogy megfeleljen a vízummentesség feltételeinek, s már teljesítette is azokat, így jogos a törekvése, hogy az EU mielőbb törölje el a vízumkényszert állampolgáraival szemben és tegye lehetővé, hogy azok méltó módon léphessenek be az EU területére. Ezt egyúttal reformtörekvéseik elismerésének is tekintenék.  Bocskor Andrea kárpátaljai EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az elfogadott intézkedés most már ténylegesen közelebb viszi Ukrajnát a megérdemelt vízummentesség mielőbbi megítéléséhez.

Gál Kinga, az Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság alelnöke a szavazást követően kiemelte: a felfüggesztési mechanizmus rugalmasabbá és hatékonyabbá tételével kezelhetővé válnak a vízummentességgel való visszaélések, például harmadik országok állampolgárainak tömeges beutazása vagy akár az európai területen észlelt biztonsági kockázatok esetében. Különösen Ukrajna és Grúzia szempontjából bír jelentőséggel az új, gyorsabb és hatékonyabb mechanizmus létrehozása, ugyanis e két ország esetében ez egyben felgyorsítja vízummentességük elérését is.