De Blasio Antonio nyílt levele Szekeres Imréhez

2007. 06. 29.

A pécsi képviselő felhívta a minisztert arra, hogy a helyi népszavazás érvénytelensége ellenére ne hagyja figyelmen kívül a pécsiek érdekeit, különösen azon negyvenezer emberét, akik az építkezés ellen szavaztak.

De Blasio Antonio emlékeztetett arra, hogy a Tubesre építendő radarállomás csak alternatívaként jelent meg, miután az eredetileg a Zengőre tervezett lokátor kivitelezése meghiúsult a környezetvédelmi aggályok miatt.

A képviselő elmondta, hogy tudomása szerint a radarállomást nem feltétlenül szükséges környezetrombolást eredményező módon megépíteni, mert rendelkezésre állnak a természetet kímélő technikai eljárások, mint például a nehéz elemek helikopterrel való szállítása, amely elől a Honvédelmi Minisztérium sem zárkózna el.

Európai parlamenti képviselőként folyamatosan kapcsolatban áll a brüsszeli NATO Főtitkársággal, ahonnan rendszeresen kap információt, valamint igyekszik tájékoztatni a Főtitkárság illetékeseit a pécsiek érdekeiről, a környezeti és egészségi aggályokról. De Blasio Antonio beszámolt arról, hogy a NATO Főtitkárságtól azt a felvilágosítást kapta, hogy a szervezet számára szakmailag a legoptimálisabb helyszín a radarállomás felépítésére a Zengőn lenne, számukra nem jelentene problémát, ha a Tubes helyett mégis az eredeti helyszínen épülne fel a lokátor.

A fideszes képviselő, aki az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagjaként is szívén viseli a természeti értékek megőrzését több tízezer pécsi lakos nevében mégis arra kéri a minisztert, hogy a Tubes helyett, az eredetileg tervezett Zengőn természetbarát módon építsék fel a radarállomást.